2660

KYRKVIKEN, MÖJA — Att vara ute i Stockholms skärgård på hösten innebär en sorts ”off-season tourism”. Fritidsbåtarna är färre. Man ser verkligheten mera som den ser ut, inte genom störande filter som ljud, trängsel, värme och förväntan.

Förväntan ställer särskilt till det för många under de korta sommarveckorna. Det är så mycket som ska prickas in: vädret, grillningen, vindriktningen. Ankarvinschen ska funka, sexlivet vara på topp, ungarna måste ha batteri till paddan. Hela semestern står och faller med faktorer du inte har kontroll över.

Bättre då att åka ut bland Stockholms skärgårds tiotusentals kobbar och skär en fin hösthelg i oktober. Vad gäller förväntningar är det inte mycket som kan gå snett. Istället överraskar skärgårn på den positiva sidan: ja, det är kallt i vattnet, men inte kallt. Ja, det är blåsigt, men inte så värst ändå.

ANNONS
Och, ja, värdshuset i Kyrkviken, Möja, är öppet i mitten av oktober också och serverar en alldeles utmärkt kokt torskrygg. Dit begav jag mig för ett lunchstopp i söndags. Jag hade kameran med. Så här såg det ut.

På väg in i Kyrkviken söndag 14 oktober. Foto: Erik Bergin

Jag vet inte hur många gånger jag besökt Kyrkviken, men det handlar om åtminstone 15-20 under de senaste åtta åren med Clara-Ida, båten.

Vid just det här besöket är det en hel del på gång. Öbor lägger till i hamnen med sina småbåtar. Folk är ute och går med hunden.

Plötsligt kommer ett jättegäng som kanske varit på kick-off och promenerar i tropp ned till ångbåtsbryggan i Berg för att ta Waxholmsbåten in till stan.

MER LÄSNING

FAVORITEN OSTHOLMEN

Nära fullt i viken i mitten av oktober

Ett stort gäng passagerare bordar Waxholmsbolagets fartyg Vaxö vid Berg, Möja. Foto: Erik Bergin
Möjas smalspåriga järnväg i Berg. Läs mer om den på mojajernvag.se. Foto: Erik Bergin

Och så är som sagt värdshuset öppet. Det är i relativt ny regi och har byggts om en del det senaste året. Tidigare har det varit stängt under hösten, åtminstone då jag varit på Möja i oktober. En positiv förändring är alltså att ägarna försöker dra in omsättning även när det är lågsäsong, sedan hoppas vi förstås bara att det går ihop sig.

Det ska tilläggas i rättvisans namn att Möjas andra finrestaurang, Wikströms Fisk i Ramsmora 40 minuters promenad norrut, också har öppet.

På menyn hos värdshuset står denna söndag vegosoppa, en korv med senap eller torskrygg och kokt potatis. Jag väljer torsken. Det är så pass varmt att jag sitter ute i trädgården och tar in vad som visar sig en av båtsäsongens mest njutbara luncher.

Lunch på värdshuset i Kyrkviken. Foto: Erik Bergin
Hej torsk.
Hej torsk.
Värdshuset i Kyrkviken, Möja. Foto: Erik Bergin

Jag går en kort promenad norrut längs landsvägen för att bränna bort lite av torsken. Möja har sina sidor — det är svårt att hitt badplatser, mycket skog och långt att gå mellan sevärdheterna.

Men på hösten är ju som sagt förväntningarna låga. På bara några minuter klockar jag både en fin Coronet upplagd på en tomt och präktiga höstfärger i träden. Det räcker rätt långt.

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Vad som ser ut som en fin Coronet DC 21 upplagd i väntan på bättre tider. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Borta vid den nyrenoverade dansbanan är det öde. En farbror i en liten gul Ockelbo puttrar in i Kyrkviken för att snacka med en annan lokalinvånare. En och annan flakmoppe och fyrhjuling och även en enstaka bil brummar förbi på grusvägen. Annars är man som besökare på Möja i oktober mest lämnad till sig själv och sina tankar, utan något som stör.

Dansbanan. Foto: Erik Bergin
Kyrkviken, Möja, sedd från sjön. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Klockan går alltför fort denna söndag. Efter ett par njutningsfulla timmar är det dags att embarkera Clara-Ida, starta maskin och kasta loss. Men snart är det sommar igen — och då, Möja, är vi tillbaka.

(För övrigt finns det julbord att boka både här och var i Stockholms skärgård, för den som är sugen är det bara att googla loss.)

Redo för avgång. Clara-Ida vid gästbryggan i Kyrkviken, Möja, söndag 14 oktober. Foto: Erik Bergin
In this article