3276
3276

STOCKHOLM — I den mån jag alls har någon hobby så är det fotografering. Förutom båten då, och möjligen att testa nya sorters öl. Och efter några år som New York-korre kanske även amerikansk politik är en sorts hobby, hur tragiskt det än låter.

Men i alla fall. Fotografering var det. De flesta är numera fotografer i någon med hjälp av sina mobiler. Det kan bli riktigt hyfsade bilder om man bara följer de mest grundläggande tipsen: plåta inte rakt in i solen, håll kameran (mobilen) stilla, ha någonting i förgrunden. Och så vidare.

Många av dagens mobiler är dessutom försedda med en del finesser som gör fotograferandet ännu roligare. En sådan är den time-lapse-funktion som bland annat iPhone har. På svenska mobiler kallas funktionen ”Uppsnabbat” vilket är rätt ologiskt eftersom den bredvid har kvar sitt engelska namn, slowmotion.

Time-lapse i iPhone.

Uppsnabbat-funktionen i iPhone är alltså time-lapse och går ut på att kameran tar många bilder med lite tid emellan. När de spelas upp snabbt i serie ser det ut som om allting rör sig fortare än normalt. Motsatsen till slowmotion alltså.

Med en time-lapse kan den tristaste av fotomiljöer plötsligt blir till någonting annorlunda. Exempelvis den här motorvägen. Inte så kul:

Essingeleden i Stockholm sedd från Rålambshovsvägen, Kungsholmen. Foto: Erik Bergin

Men i time-lapse-version ser den ut så här:

Just det här klippet är taget med en Fujifilm X-Pro2. Genom att lägga ljud på blir det en mera komplett upplevelse.

Men nu kommer nästa finess, som en iPhone inte fixar på egen hand. Genom att röra på kameran i små steg samtidigt som bilderna tas går det att få ännu mera unika time-lapses. Effekten blir extra intressant när kameran ser ut att röra sig i normal fart, men allting annat går extra snabbt.

För att få till detta gav jag mig själv i present nyligen en så kalla photo slider, eller foto-/glidskena, som kameran monteras vid och sedan åker långsamt på medan bilderna tas.

Min slider är en billig, motordriven variant från Grip Gear som heter Movie Maker 2. Kostar en dryg tusenlapp på Amazon. Den består av en skena i aluminium på en dryg halvmeter på vilken monteras ett fäste för kameran. Fästet har en elmotor i sig som får den att röra sig längs skenan.

Så här ser det ut:

Movie Maker 2. Foto: Erik Bergin

Det finns nio olika hastigheter, så beroende på hur långt klipp man vill ha går det att få kameran att avverka hela längden på allt från en halvtimme till cirka 30 sekunder.

Så här ser Movie Makern ut när den är uppställd ute på fältet:

Movie Maker 2 uppmonterad med en iPhone som kamera. Foto: Erik Bergin

En photo slider ger störst effekt när någonting befinner sig nära kameran. Här har jag använt Movie Makern för att ta en sekvens vid samma motorväg, Essingeleden i Stockholm:

Effekten är slående: objektet närmast kameran, i det här fallet ett järnstaket, ser ut att röra sig långsamt medan trafiken rusar fram.

Det här klippet är taget med en iPhone 6S. En sådan har knappast några manuella inställningsmöjligheter. Ännu bättre bättre hade det blivit med en riktig kamera där slutartiden ställts in så att bilarna blev suddiga.

Här är ett annat exempel på hur slidern kan användas:

In this article