1314
1314

Här är nya tillägget till kamerautrustningen: en vad man skulle kunna kalla ”proffs-kompakt” från Sony, kallad Cyber-shot DSC-RX100 VA.

V på slutet står för 5, så modellen kallas ibland Mark 5, och A är en uppdatering av 5:an som tydligen släpptes sommaren 2018. Det är av allt att döma en otroligt kompetent kamera, mycket snabb och med utmärkt bildkvalitet och bra konstruktion.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA.

Det finns en (dyrare) 6:a också, men den har sämre bländare. Min modell klarar 1,8 och när jag jämförde prestanda så kom jag fram till att jag inte ville göra avkall på möjligheten till litet skärpedjup.

Ett mera komplett test kan det kanske bli senare, men här är de första intrycken:

• mycket bra optik

• fin, lätt och stabil konstruktion

• hyfsat enkelt menysystem och möjlighet att programmera egna funktioner och snabbmenyer

• en programmerbar slutarring, som på en systemkamera (default är bländare)

• extremt snabb, både vad gäller saker som fokus och slowmotion-filmning

• uppfällbar optisk sökare och vridbar display (som dock inte är touchscreen, det har däremot 6:an).

Det finns ett par negativa detaljer. Zoomen är inte fantastisk, så vill du kunna plåta närbild av en fågel från 50 meter, leta vidare. Det saknas blixtsko och uttag för extern mikrofon, så det finns bättre kameror för videoprojekt. Batteritiden är som den ofta är på småkameror, inte jättebra. Sonys app för fjärrkontrollering och bildhantering är lite amatörmässig. Och konstigt nog saknas inbyggd funktion för time-lapse, vilket man kunde förvänta sig på en kamera för nästan 10 000 SEK. En väska eller påse kunde de också ha skickat med tycker jag.

Men storleken är mycket bra, den går ner i vilken ficka som helst. Och bilderna kan enkelt mäta sig med dem som min Canon EOS 6 eller Fujifilm X-Pro 2 tar.

Här är några provbilder från en promenad på Kungsholmen i februari. Det är jpg-bilder som redigerats med Snapseed på Ipad.

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
In this article