1703
1703

INGARÖ — Så där ja, nu börjar vi komma någon vart med min gamla Coronet 26 Family. Den rena plasten är nu så jämn och preparerad som den kan bli, inför att nytt innertak limmas på plats kommande helg(er). En del gamla hål i taket är igenplastade och jag har även monterat dit en ny fällbar VHF-antenn, som förhoppningsvis håller bättre tätt än den gamla lösningen.

Att riva bort det gamla takmaterialet var, som jag skrivit tidigare, smutsigt men inte särskilt besvärligt eftersom det släppt så pass mycket.

Att få plasten jämn nog att limma på är en annan femma. Vi har använt borrmaskin med roterande stålborste, vanlig stålborste och slipmaskin för att preparera. Nu tror jag inte det blir mycket bättre.

Så här ser det ut just nu ombord:

Plasten är slipad och gamla hål igensatta. Foto: Erik Bergin
Plasten är slipad och gamla hål igensatta. Foto: Erik Bergin

När taket byggs om yppar sig även ett bra tillfälle att täta gamla läckor och dra om elkablar till belysning, lanternor med mera. Läckor har vi tätat med en blåaktig tvåkomponents plastmassa inifrån. Finns på Erlandsons Brygga. Vad gäller elen så är planen att dölja de flesta sladdar med en U-formad teaklist som ska gå i takets mitt eftersom det nya takmaterialet ändå måste skarvas där.

Hur jag ska fästa listen i taket så att den går att plocka bort vid behov tillhör de detaljer jag ännu inte löst.

En av de sladdar som ska dras där är antennkabeln till den nya VHF-antennen i stål, som kostar bisarra 700 spänn men som är fällbar.

Den nya antennen monterad på rufftaket. Foto: Erik Bergin
Den nya antennen monterad på rufftaket. Foto: Erik Bergin

Det blev även en ny antenn samt kabel, den gamla visade sig vara rutten. Här är det gamla, ofällbara fästet:

Så här såg det gamla fästet ut.

Återstår bland annat att välja lim till takmaterialet. Det lutar åt Cascos golvlim, Flex, som verkar vara hyfsat enkelt att jobba med. Om du har andra idéer, skriv gärna en kommentar här nedanför.

Detta är det nya takmaterialet som ska dit, införskaffat på Östersjökompaniet.

Takväven. Foto: Erik Bergin

Kvar att ordna är en hel del, framför allt vad gäller elektriciteten. Jag överväger att ha kvar Coronets original taklampor, om det går att få dem att fungera med moderna LED-lampor.

Planen är även att montera en ljusslinga bakom de träskivor som sitter över sidofönstren och på vilka de dragbara gardinerna är monterade. Det bör vara möjligt att dra elen dit ganska enkelt. Finns en del olika system, men det lutar åt något sådant här (från SeaSea):

Foto: SeaSea

Om detta återkommer jag inom kort.

In this article