827
827

INGARÖ — På väg ut från varvet i bilen lördag den 6 april står ett helt oblygt rådjur vid vägen. Det verkar inte bry sig om människor alls och har all tid i världen.

Själv börjar jag känna mig en aning stressad inför iläggningen. När ska den bli av? Går det att få i skrället första helgen i maj, vilket är målet?

Båtgrannen har redan polerat klart sin båt och ska skicka i den lagom till påsk.

”Det blir förhoppningsvis en liten tur då”, säger han glatt.

Själv ser min båt ut som kriget. Men det börjar ändå ordna upp sig. Här är vad som hänt sedan senast:

Nya gardiner på gång. Vi har klippt till tyg och nålat ihop för att se om det passar vid ventilerna i förpiken, där sängen är. Det ser mycket bra ut.

Nya gardiner på gång i Clara-Ida. Foto: Erik Bergin

• Klart för tagklimning. Alla träramar runt fönstren i kabinen är bortmonterade, vilket är en förutsättning för att kunna limma dit nytt innertak.

En av ramarna, på styrbordssidan, var vattenskadad på grund av en vattenläcka. Den är slipad och omlackad, ehuru jag fruktar att det kan behövas en runda till med sandpapper och lack för att få det riktigt bra. I värsta fall en ny träbit.

För det är så med allt jag företar mig: om jag skriver loss en detalj, och därmed löser ett problem, så uppstår omedelbart ett eller två nya. Exempel: jag ska skruva loss träramarna runt främre fönstret. Men för att göra det, inser jag, så måste kablarna till vindrutetorkarna bort. Och de är i behov av renovering. Så – pang! – där uppstod direkt en ny utmaning. Och en ny kostnad.

Vindrutetorkarna måste kopplas ut innan fönsterramen kan tas bort. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

• Ny belysning på gång. Min tanke är att montera LED-slingor under gardinerna för ny mysbelysning. Jag har till slut funderat ut hur den ska monteras fast. Jag har köpt två slingor på SeaSea som jag ska testa med.

Ännu oklart exakt var strömbrytaren ska sitta och hur sladdarna ska dras, men det är sådant man kan fixa i efterhand (hoppas jag).

En LED-slinga. Foto: Erik Bergin

En konstig sak med elen: jag hade tänkt bevara Coronets originalarmaturer i taket, men montera i LED-lampor i dem.

Det märkliga är dock att så fort jag sätter i en LED-lampa i den gamla armaturen så går säkringen, en vit 8A. Varför sker detta?

Coronets originallampor. Foto: Erik Bergin

Kan någon med elkunskap ge svar? Skriv gärna i kommentarssältet nedan. Eller mejla mig, se under Info i toppmenyn.

Det var det om båtrenoveringen, återkommer.

In this article