1438
1438

INGARÖ — Två viktiga moment är i hamn i vårens båtrenovering: 1) lagning av det gamla kapellet, som passerat bäst före-datum, och 2) limning av båtens nya innertak.

[contextly_sidebar id=”3iJxJaBBfNkUFGhjWnMcz4sYyZ0PXwSD”]

Nya taket på plats

Om vi tar takmålningen först: den halva av taket som vi redan gjort, styrbordssidan, var den enkla. Det enda som behövde förberedas var ett hål för en lampsladd.

Babordssidan visade sig vara en helt annan femma. Utskärningar behövde göras i takväven för dels två luckor i taket, dels en lampsladd och dels för sökaren (en strålkastare alltså) som sitter monterad längst fram i taket. Att skära rätt med hög precision är omöjligt utan en mall, så vi skar till en sådan i papp.

Sedan var det bara att lägga mallen på takmaterialet med limsidan upp, markera och därefter klippa till det.

Men ta mig tusan om det inte ändå går åt helvete. För trots den präktiga kom ihåg-lista jag skrev härom dagen så lyckas vi vända mallen fel, så alltihop blir spegelvänt. Som tur är kommer jag på nybörjarmissen innan vi står inne i båten och försöker få fanskapet att passa, vilket det förstås inte hade gjort.

Bara att börja om igen. Andra gången lyckades det bättre (se bilder nedan). Men, återigen, ett par tips:

• Skär ut dina bitar så noga du kan. Du sparar jobb på att vara noga i förberedelserna istället för att tvingas efterskära när allt sitter på plats.

• Limmet: det finns en skola som förordar kontaktlim, som fäster direkt, men jag tycker golvlimmet vi använder fungerar utmärkt. Det är dock under förutsättning att du låter det torka tillräckligt innan ditt material trycks mot tak eller vägg. Jag rekommenderar mellan 30 och 50 minuters torktid vid ca 15 graders värme. Och stryk inte på för ojämnt eller för mycket lim.

• Se till att alla sladdragningar är förberedda och att du skurit hål för eventuella kablar som ska igenom takmaterialet innan du börjar klistra upp.

Här är de olika momenten:

Mallen är färdig och tejpas fast på takmaterialet för markering. Foto: Erik Bergin
…men se för bövelen till att du inte spegelvänder mallen (som vi gjort här…). Foto: Erik Bergin
Nya taket på plats. Foto: Erik Bergin
Utskärning för sökarlampan. Foto: Erik Bergin
Skarven i mitten mellan takbitarna ska döljas av en borttagbar trälist, är det tänkt. Foto: Erik Bergin
Nya taket på plats. Foto: Erik Bergin

Kapellet sjunger på sista versen

Det hade inte varit någon högfärd att investera i ett nytt kapell till Clara-Ida. Det nuvarande har över tio år på nacken och kom med båten när jag köpte henne. Det är inte särskilt snygg längre.

Men det håller mestadels tätt och jag har just i år bättre saker att lägga runt 20 000 kronor på än ett kapell. Så det blev (ännu) en lagning.

Det handlar om en utslitningsskada precis bredvid en dragkedja i den aktre delen. Så här lyckades vi laga den:

1) En väl tilltagen passbit i kapellväv läggs över skadan.
2) En likadan bit läggs på andra sidan efter att den första sytts fast.
3) Klart! Om kapellet havererar i år så blir det i alla fall inte just här. När det väl kommit på plats ska jag spreja impregnering.
In this article