2536
2536

STOCKHOLM — Den är lite drygt tre meter lång, byggd av epoxy och marinplywood och drivs med batteridrivet vattenjetaggregat.

Det är en båt jag pratar om, som dock än så länge existerar enbart i mitt huvud och på en skissartad ritning.

Men hade jag tillgång till en verkstad, vilket jag dessvärre inte har, så hade jag helt klart försökt bygga den, enbart för att det vore kul att prova.

Nu är det dock på gång en rudimentär modell av denna båt i ungefär skala 1:10. Jag har köpt ultratunn plywood, lim och tvingar och ägnat några kvällar till att försöka få fason på spanten till skrovet. Med lite tur finns det en färdig båtmodell att titta på någon gång vid jul.

Så här ser det ut för tillfället:

Mest pinnar och lim. Än så länge.

Bakgrunden till detta projekt är dock ganska realistiskt. Efter besök på en massa båtmässor både i Sverige och USA har jag förundrats över att så få båttillverkare än så länge gett sig på eldrift.

Det har förstås sina orsaker, som att batterierna än så länge är både dyra och ger begränsad räckvidd. Det är dock ändring på gång på det området, vilket en av mina favoritsajter inom den här nischen, Plugboats, rapporterat om i olika artiklar.

Även i Sverige pågår för tillfället elbåtsutveckling i bland annat Storebros anrika båtfabrik i just Storebro, Småland.

Jag åker ju själv numera Storebro 34. Tanken med denna 3-meters elbåt, om den någonsin blir byggd, är att den ska kunna hänga med som jolle efter vårt dieseldrivna ekipage.

Här är videon som visar hur jag sitter och ritar på min båt:

 

Tanken är att dess framdrivning ska skötas med ett vattenjetaggregat av samma typ som man hittar på vattenjetdrivna skotrar, men där den brölande bensinmotorn är utbytt mot en elmotor. Dess batterier laddas av solceller och vindsnurra, eller möjligen ett litet inbyggt och tyst elverk. Så långt har jag inte kommit.

Mer om den lösningen publiceras här vartefter utvecklingen fortskrider. Glöm inte att kolla in på ErikBergin.com då och då.


Vet du något om eldrift och båtbyggen? Mejla mig!

[contact-form-7 id=”34544″ title=”Tyck till! Allmänt”]

In this article