1256
1256

VECKANS ANALYS #14, 31 JANUARI 2020 — I Veckans Analys nummer 14 bjuder jag på en annorlunda läsning: en unik inblick bakom kulissen på ett Demokrat-primärval i Iowa, en valmässig tillställning som knappast liknar någon annan.

Iowa startar traditionsenligt den amerikanska primärvalssäsongen på måndag den 3 februari 2020.

För fyra år sedan, i februari 2016, var jag på plats för att bevaka evenemanget inför det årets presidentval.

Iowa var kallt och vintrigt men kokade av politisk aktivitet.

Demokraternas primärval i Iowa och ett par andra delstater skiljer sig från Republikanernas och även Demokraternas egna primärval i andra delstater. Det handlar egentligen inte om ett primärval, primary, i Iowa i utan istället om ett nomineringsmöte, caucus. Det första riktiga primärvalet hålls egentligen i New Hampshire en vecka efter Iowa.

Vid ett Iowa-caucus hos Demokraterna finns inga valurnor. Ej heller någon valhemlighet. Väljarna går visserligen till sin vallokal som vanligt. Men väl där delar de upp sig i grupper beroende på vilken kandidat de stödjer. Således kan man få se sin granne stå och rösta på en annan kandidat än den man själv stödjer, en detalj som garanterat lär ha genererat ett och annat samtalsämne grannar emellan.

Sedan ska antalet individer i varje grupp räknas och räknas igen, för att dubbelkolla siffrorna. Stämmer inte totalen i varje grupp mellan de både rösträkningarna är det bara att räkna igen. Och igen.

Alltihop sker på tid. Och kandidaterna måste få minst 15% av rösterna för att inte åka ut vid just den vallokalen. Det gör att det ofta förekommer kohandel mellan väljagrupperna: väljarna till en kandidat som hamnar under spärren kan försöka locka väljare från en annan grupp. Eller så överger förlorarkandidatens väljare helt sonika sitt förstaval och joinar en annan grupp. Ny omräkning.

2016 stod striden mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders, med Martin O’Malley som osannolikt tredjealternativ. O’Malley, vars kampanjhögkvarter jag besökte på valdagen, åkte ut efter att ha fått en bråkdel av rösterna. Men mellan Clinton och Sanders blev det så jämnt att ingen vinnare kunde utses på valnatten. Till slut vann Clinton med minimal marginal.

Det är inte otroligt att vi får liknande dramatik i år. Läget var tidigare i veckan mycket jämnt mellan de två ledande kandidaterna – Bernie Sanders och Joe Biden – i opinionsmätningarna för just Iowa, enligt Real Clear Politics:

Ställningen den 28 januari. Källa: Real Clear Politics

Samtidigt finns en hel del tecken på att Iowa inte är lika betydelsefullt nu som tidigare, då det ansågs näst intill omöjligt att vinna partiets nominering för den kandidat som inte fick en bra placering i Iowa. Ett par anledningar:

1) 2016 var det tajt race i Iowa bland Republikanernas kandidater. Den som vann till slut i Iowa var Ted Cruz, senatorn från Texas, och inte Donald Trump som istället kom tvåa.

2) Det här året finns en demokratisk kandidat som helt skippar Iowa och de övriga första delstaterna att hålla primärval under februari, inklusive New Hampshire och South Carolina. Det är Mike Bloomberg, miljardären och New Yorks ex-borgmästare, som istället satsar några av sina miljoner dollar på att dra hem en landslide vid Supertisdagen en månad senare den 3 mars. Då delas fler delegater ut än vid någon annan enskild dag under en hel primrävalssäsong.

Men åter till Iowa. Här följer min rapport från en kaotisk Demokrat-vallokal en halvtimme söder om Des Moines, Iowas huvudstad. Inklusive några tidigare ej publicerade bilder.

(INLÄGGET NEDAN PUBLICERADES FÖRSTA GÅNGEN 2 FEBRUARI 2016.)

• • •

”Det här är demokrati i sin renaste form”Ordförande Bob, Indianola, Iowa, februari 2016

INDOANOLA/DES MOINES. I skrivande stund är det nästan helt jämnt race mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders efter Iowas “caucus”, som primärvalet heter här, på måndagskvällen.

Jag har jobbat 14 timmar idag med bevakningen, men det har varit roligt. Roligast av allt var besöket på en demokratisk vallokal för några timmar sedan, runt klockan 19 lokal tid när röstandet inleddes. Jag tog bilen och valde på måfå ut en småstad en bit utanför Des Moines. Det råkade bli Indianola en halvtimme söder om huvudstaden Des Moines. De har en gymnasieskola där, Simpson College – väldigt fin, såg nästan nybyggd ut. Där måste de väl ha en vallokal, tänkte jag.

Och mycket riktigt.

KARTA Här ligger Indianola 

Ett demokratiskt caucus liknar ingenting annat.

I en samlingssal på andra våningen är det full aktivitet. Ett demokratiskt nomineringsmöte ska just inledas.

VIDEO VALLOKAL I IONDIANOLA, IOWA, 2016

Särskilt Demokraternas ”caucus” är speciellt. Röstningen görs inte genom att lägga lappar i en låda, utan istället genom att de röstande delar in sig i grupper beroende vem de stödjer. De närvarande i just det här distriktet har delat upp sig i tre grupper i samlingsrummet: en för Hillary Clinton, en annan för Bernie Sanders och en för Martin O’Malley.

Samlingssalen på Simpsin college i indianola där demokrater röstar på måndagskvällen.
Samlingssalen på Simpsin college i indianola där demokrater röstar på måndagskvällen. Foto: Erik Bergin
SekretOrdförande Bob försöker hålla ordning på processen.
Ordförande Bob försöker hålla ordning på processen. Foto: Erik Bergin

Ordföranden, Bob, förklarar spelreglerna sedan han läst upp ett brev från del lokala partiordföranden.

– Varje grupp väljer ut två delegater som räknar medlemmarna i er grupp. Sedan rapporterar ni in siffran hit, säger Bob. Bredvid honom sitter sekreteraren och för bok över röstlängderna. Han påpekar att det är förbjudet att räkna in journalisterna på plats och att ungdomar som inte har åldern inne vid valdagen heller inte får tas upp i rösträkningen.

– Det här är demokrati i sin renaste form, tillägger han.

Här röstar demokrater vid Iowas caucus.
Här röstar demokrater vid Iowas caucus. Foto: Erik Bergin
Hoppsan: O'Malleys läger visar sig ha för få medlemmar för att räknas i första omgången.
Hoppsan: O’Malleys läger visar sig ha för få medlemmar för att räknas i första omgången. Foto: Erik Bergin

Räkningen inleds. 79 personer stödjer Clinton, bara 14 stödjer O’Malley. Bernie Sanders drar ihop 105. Jubel utbryter från Sanders-lägret.

Problem uppstår: O’Malleys röster är för få för att  vara giltiga. Varje kandidat måste upp i minst 15 procent av totalen.

Ett förhandlande inleds där O’Malley-lägret antingen kan locka till sig röster från någon av motståndarna, alternativt tvärt om, att Sanders eller Clinton snor O’Malleys och bättrar på sin egen status.

En tjej firar Iowas caucus med en t-shirt från Mike Dukakis kampanj 1988. Foto: Erik Bergin
En tjej firar Iowas caucus med en t-shirt från Mike Dukakis kampanj 1988. Foto: Erik Bergin
Vid bordet sitter sekreteraren och håller ordning på rösträkningen, som sker i omgångar vartefter grupperna av människor ändras.
Vid bordet sitter sekreteraren och håller ordning på rösträkningen, som sker i omgångar vartefter grupperna av människor ändras. Foto: Erik Bergin

Nya problem: Tiden är på upphällningen. Processen måste ske inom vissa tidsramar.

– Jag yrkar att vi förlänger med fem minuter, ropar Bob i mikrofonen. Vilka är för?

Han får ett rungande ja. Processen går vidare. Några minuter senare kommer ett glädjande besked för Martin O’Malley: hans grupp är bara två röster kort från att vara giltig.

Demokratiskt ”caucus” i Indianola, Iowa, 1 februari 2016. Foto: Erik Bergin
Sekreteraren vid bordet håller ordning på det kontrollerade kaoset. Foto: Erik Bergin
Röstlistor uppdateras och justeras vartefter kvällen går. Foto: Erik Bergin
Demokratiskt ”caucus” i Indianola, Iowa, 1 februari 2016. Foto: Erik Bergin

MISSA INTE Läs min SvD-direktrapport från Iowa

Vad vill du veta om amerikansk politik? Fråga mig här!

[contact-form-7 id=”34544″ title=”Tyck till! Allmänt”]

In this article