921
921

NEW YORK — Nu är jag här igen, sittande på ett hotellrum på Lower East Side. TV:n funkar inte, eller om det är fjärrkontrollen. Men det är rätt skönt att slippa den faktiskt.

Jag har gått en runda på stan sen jag kom hit. Det var hyfsat trevligt väder när jag kom men blev bittert kallt framåt kvällen, sådär isande som det nästan bara kan bli i New York City.

East 14th Street. Foto: Erik Bergin.
E14th Street. Foto: Erik Bergin.
RUN DMC som väggmålning: Foto: Erik Bergin.
Avenue A vid Tompkins Square Park. Foto: Erik Bergin.

Gick norrut till Union Square för att fixa ett par ärenden, sedan österut längs min gamla hemmagata E14th Street, ned genom East Village och ner till Wholefoods där jag köpte lite käk. Sedan förbi favoritbutiken REI och för att titta lite. Det är ungefär det jag hunnit med idag.

Nu blir det eventuellt en snabbis ut för att köpa någon kvällsmat om någon timme, sedan sova.

Doc Holliday’s. Foto: Erik Bergin.
Där det tidigare låg en kul kubansk rombar finns nu en whiskeyhåla. Foto: Erik Bergin.
Foto: Erik Bergin.
Lower East SIde. Foto: Erik Bergin.
East Houston St. Foto: Erik Bergin.

Några noteringar: om det nu är kylan eller vad det beror på, men dessa gator som jag känner igen så väl och har gått på i flera år känns plötsligt tystare, lite mera alldagliga och, faktiskt, inte lika spännande som de en gång gjorde.

Det kan förstås bero på vädret eller att jag är lite jetlag-seg i skallen för tillfället, men de känns inte så spännande längre helt enkelt.

StuyTown. Foto: Erik Bergin.
Nybygge vid södra sidan av 14:e gatan. Foto: Erik Bergin.

Foto: Erik Bergin.
REI längs Houston St. Foto: Erik Bergin.

Tystnaden är också påtaglig. Jag hör färre siréner, färre brölande bussar, färre som tutar. Det känns mera som Stockholm. Vår gamla 14:e gatan har de snyggat upp, byggt fler t-banenedgångar och ett stort nytt tegelhus – med en stor Target i – på södra sidan.

Det ser propert och lite tråkigt ut. Vår gamla matvaruaffär Associated vid Avenue A har bommat och står öde.

NYC. Foto: Erik Bergin.
Foto: Erik Bergin.
Foto: Erik Bergin.
East Houston St. Foto: Erik Bergin.

Kanske har jag varit här för mycket. Men vi får väl i och för sig se hur det känns efter några timmars sömn, det kan göra susen för vilken stad som helst.

Här ovan är de bilder jag tog under torsdagseftermiddagen. Jag kör med min Canon med mitt fasta objektiv på 50 mm som omväxling.

In this article