1759
1759

NÅTTARÖ — Utposten Nåttarö (ibland stavad Nåtarö) i Stockholms södra skärgård, nära Nynäshamn, levererar sällan under förväntan. Så ej denna gång, även om det varit blåsigt och rätt kallt. Men det är ju knappast öns fel.

Nåttarös riktiga claim to fame för båtfarare är viken i norr, Östermarsfladen, där det tidvis är så långgrunt att man får vada in med förtöjningslinorna.

Förtöjda vid Nåttarö 2018. Foto: Erik Bergin
Sjökort över Nåttarö.

Här har jag varit flera gånger, dock då med en något mindre båt. Nu kom vi med den tio meter långa och 7-8 ton tunga Alessia och var lite fundersamma om vi skulle våga lita på ankaret i sandbotten med en vind som tidvis presterade 9-10 sekundmeter i byarna.

[contextly_sidebar id=”MZZi2iEsP2PN8BmJemrrSco5wb9SOf3V”]

Men Skärgårdsstiftelsen har piggt valt att placera ut bojar runt hela fladen, både för svajankring och längs bryggor och stränder, så man kan känna sig trygg oavsett blåst. Om man nu får tag i en boj vill säga, när vi anlöpte fanns bara en eller ett par lediga.

En av förtöjningsbojarna, som kostar 100 kronor per dygn att hyra. Foto: Erik Bergin

Nu har vi avätit en praktlunch vid den eminenta restaurangen på sydvästra sidan av ön och jag är så mätt att jag bara orkar ligga i kajutan och skriva detta, knappt.

Nåttarö i juli 2020:

In this article