Bästa strandhuggen (hittills) 2021

6098
6098

SKÄRGÅRD 2021 — Med flaxig och ombytlig vind under juli var det ofta svårt att hitta rätt vik att lägga till i.

Den ö som var rätt ena dagen var helt fel nästa eftersom vinden vänt 180 grader.

Ändå blev det en del riktigt fina strandhugg. Om än oftast kortare än det var tänkt.

Här är min topplista, utan inbördes ordning, för Skärgård 2021. Så här långt, ska tilläggas – fler skärgårdsturer återstår förhoppningsvis. Historiskt är både september och oktober riktiga toppmånader.


DALARÖ

Småbåtshamn öster om kanalmynningen som skiljer Dalarö från fastlandet. Foto: Erik Bergin

SMHI hade utlovat blåsigt väder i mitten av juli, kanske även med en skvätt regn. Då tar många sin tillflykt till en brygga i en gästhamn, för att slippa halka runt på hala klippor.

En sådan fin destination är Dalarös gästhamn Askfatshamnen som ligger inklämd på nordöstra delen av ön, precis vid utloppet till Dalarökanalen. Det är en trevlig hamn med en utmärkt restaurang precis vid vattnet. Dock är den aningen trång och kompliceras dels av att det är långgrund precis norrut, dels av trafiken genom kanalen som passerar para några meter från gästhamnen.

BÄST: Den långgrunda badviken norr om gästhamnen och tillgången till Dalarös restauranger.

SÄMST: Liten hamn som snabbt blir full vid dåligt väder.

Askfatshamnen. Sjökort: Eniro

BULLERÖN

Bullerön i juli 2021. Foto: Erik Bergin

I mitten av juli rådde nordostlig vind. Vid de tillfällena får man passa på att avnjuta ett besök vid Bruno Liljefors gamla ö Bullerön, långt ut i havsbandet i Stockholms mellersta skärgård.

Jag har varit på Bullerön oräkneliga gånger så ön behöver ingen närmare presentation. Förra årets midsommarfirande var en riktig höjdare. Och jazzkonserten vid byviken 2018 är ett minne för livet. Årets besök var helt OK, men trots allt blev det bara en natt, återigen beroende på den skiftande vinden.

Bullerön. Sjökort: Eniro

BÄST: Fantastisk skärgårdsidyll, komplett med fint dass, naturstigar, vedeldad bastu, liten sandstrand och fullt med båtar vid rätt sorts vindar.

SÄMST: Räkna med att ligga tätt med fenderavstånd vid bra väder – Bullerön är en av skärgårdens populäraste destinationer. Fungerar bara när det är nordlig/ostlig vind.

Bullerön strax norr om byviken i juli. Foto: Erik Bergin

STORA NOTHOLMEN

Stora Notholmen. Foto: Erik Bergin

Stora Notholmen är en för mig ny upptäckt för 2021. Man finner ön strax öster om Ornös södra spets och viken som vätter åt sydväst (se pilen) ger utmärkt skydd vid nordliga och ostliga vindar.

Stora Notholmen. Sjökort: Eniro

Det är en mäktig och vacker ö, med en hög landtunga som sträcker ut sig mot väst och en lägre del österut med mossa mellan träden.

Längs öns steniga kust i sydost finns uråldriga och hobbygeologiskt intressanta bergsformationer som man kan gå runt och fröjdas åt.

Stora Notholmen. Foto: Erik Bergin
Bergsformationer på Stora Notholmen. Foto: Erik Bergin

BÄST: Bra skydd från nordostliga vindar, fin natur.

SÄMST: Kan bli trångt och en aning guppigt i den södra viken. Inte så gott om andra bra platser.


NORRPADA

Det höll på att inte bli något besök alls i Norrpada. Miniarkipelagen ligger strax nordost om populära Rödlöga ungefär i höjd med Furusund. Ögruppen är grovt orienterad i nordostlig-sydvästlig riktning, vilket gör att vindar från nordost och sydväst kommer in bland öarna och ställer till otyg.

Olyckligtvis rådde just nordostlig vind vid ankomsten. Efter flera misslyckade tilläggningsförsök – delvis på grund av ett krånglande Engbo-ankarspel – fick vi ge upp och hitta en natthamn en bit söderut.

Men skam den som ger sig – dagen därpå gick det bättre och vi trängde oss in i en rent av ljuvlig vik på norra Idskär. Se sjökortet där den är markerad med en röd ring.

Norrpada, med den braiga viken vid norra Idskär markerad. Sjökort: Eniro

Idskär är hög och man har en grandios utsikt från toppen av berget i nästan 360 grader. Att konka upp grillen till toppen kräver en del energi.

Idskäret, Norrpada. Foto: Erik Bergin

Norrpada har för all del andra fina tilläggningsplatser också. Men uppriktigt sagt så gav det inledande krånglet en aningen sur bismak, kanske för att detta dessutom var det första besöket.

Man borde troligen ge Norrpada en ny chans framöver, men i valet mellan den och den större kusinen Stora Nassa en bit söderut så väljer jag Nassa.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Erik Bergin (@travelingreporter)

BÄST: Fantastiska vyer, gott om bra vikar om vinden blåser rätt.

SÄMST: Nordlig eller nordostlig vind är inte bra för Norrpada. Och se upp med grund. Kan bli trångt med båtar när det blåser rätt.

Foto: Erik Bergin

NÅTTARÖ

Östermarsfladen, Nåttarö i juli 2021. Foto: Erik Bergin

Nåttarö är en riktig klassiker som jag skrivit åtskilligt om genom åren. Var där även sommaren 2020 och låg då för första gången vid de nya bojarna i den norra, grunda Östermarsfladen. Ett utmärkt initiativ av Skärgårdsstiftelsen.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Erik Bergin (@travelingreporter)

Inför 2021 hade vi tänkt testa att ligga på svajboj mitt i viken. Men icke – de få bojar som finns var redan ockuperade. Det blev istället en bojplats vid samma brygga som året före, vilket i och för sig inte var så tokigt.

Öns krog – för året uppiffad med ett enligt uppgift svartbyggt trädäck – håller fortsatt hög klass.

Ändå blev årets besök något av en besvikelse. Fast det var inte Nåttarös fel.

För plötsligt havererar färskvattenpumpen i båten. Stendöd. Trots pillande med sladdar och bankande med skiftnyckel vägrar den att pumpa en droppe. Så det blev till att puttra åter till hemmahamnen för att skaffa ny pump och sedan fortsätta semestern. Hade inte pumpen sagt upp sig hade det blivit två nätter i Östermarsfladen.

Östermarsfladen, Nåttarö. Foto: Erik Bergin & Eniro (sjökort)

BÄST: Den långgrunda Östermarsfladen i norr norr är full med båtar vid sydliga vindar. Fin skog och bra krog en rask 20-minuterspromenad söderut.

SÄMST: Kan bli trångt i fladen vid bra väder. De nya ankringsbojarna är bra, men lite för få.

 

In this article