1233
1233

OSTHOLMEN — Det var länge oklart om det skulle gå att skriva ännu ett relevant inlägg om Ostholmen, den kobbe i Stockholms skärgård som troligen förekommit mest frekvent på ErikBergin.com.

Men så plötsligt uppenbarar sig en möjlighet. Med tidvis rätt hårda vindar från väst och sydväst lämpar sig den vanligtvis välbesökta fladen på norrsidan mindre bra. Åtminstone om det blåser rakt västligt.

Så jag tog sikte på öns sydöstra sida istället. Det slutade med en riktigt hyfsad tilläggning, mitt i en störtskur, med resultatet att jag nu ligger förtöjd bara 15-20 meter från bastu, sopstation och dass.

Tilläggningsplatsen vid den röda ringen. Sjökort: Eniro
Manövrarna för att få till tilläggningen. Sjökort: Garmin
En grundklack precis under ytan gör det lite komplicerat att komma iland. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Ostholmens ostsida är annars inte speciellt bra lämpad för någonting. En bit norr om där jag ligger – se den röda markeringen på sjökortet – grundar det upp rejält. Vid min förtöjningsplats går ett par större båtar in, inte mer. Precis vänster om fören finns även en grundklack som det krävdes en del fix för att komma tillrätta med.

Men udden om babord håller förvånansvärt bra emot vinden och knappast några vågor tar sig runt. Eftersom vinden ska vara stabil tror jag att detta fungerar hyfsat för två nätter.

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Den grundare stranden norrut lämpar sig inte för tilläggning. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
In this article