1111
1111

BRA LÄSNING — Magasinet The New Yorker har publicerat ett riktigt bra och skrämmande, klassiskt utrikesreportage som ingen bör missa. Reportern Anand Gopal åkte runt på Afghanistans landsbygd och lyckades prata med kvinnor om deras levnadsförhållanden, samtidigt som talibanerna stärkte greppet om landet.

En av kvinnorna konstaterade, ”Jag har aldrig träffat en utlänning förut. Nåja, en utlänning utan vapen.”

Afghanistans landsbygd, i jämförelse med det ”relativt liberala Kabul”, är ett samhälle där kvinnor i princip är hänvisade till att hålla sig inne efter att de nått puberteten. Kvinnorna försvinner i praktiken, skriver Gopal, in i hemmet vid puberteten och kommer sedan ut i samhället som mormödrar, ”om de alls kommer ut”.

Behandlingen av kvinnor som nu sprider sig verkar inte skilja sig särskilt mycket jämfört med när talibanerna senast styrde Afghanistan mellan 1996 och 2001. En person, Pazaro, säger att kvinnor är förbjudna att jobba som något annat än barnmorskor.

”They haven’t changed at all.”

Läs New Yorkers reportage här.

Mer om Afghanistan: Kriget har format en hel generation i Väst (Brookings)

The New Yorker.
In this article