263
263

ÄLVKARLEBY — Kör man mellan Tierp och Gävle är det svårt att, i höjd med Älvkarleby, missa ett märkligt bygge bredvid en mack: ett högt Kina-inspirerat grått hus med tillhörande ringmur och port.

Detta är Dragon Gate, ett före detta hotell och sedan flera år en, enligt Wikipedia, ”delvis färdigställt affärs- och kulturcentrum” med kinesisk inspiration, som började byggas i sin nuvarande form 2004. En nyhetsartikel i SvD från 2018 berättar att stället återinvigdes det året.

Jag svängde nyligen in på den snöklädda parkeringsplatsen för att kolla in det märkliga bygget. Det verkade vara till synes helt stängt så sevärdheten fick helt och hållet betraktas utifrån. Så här ser den ut.

Dragon Gate, Älvkarleby. Foto: Erik Berginn
Dragon Gate, Älvkarleby. Foto: Erik Bergin
Dragon Gate, Älvkarleby. Foto: Erik Bergin
Dragon Gate, Älvkarleby. Foto: Erik Bergin
In this article