Diplomatmysteriet på Kuba förbryllar USA

1667 0
1667 0

Somliga diplomater hörde plötsligt ett gäsligt ljud när de låg i sängen, i ett hotellrum eller i familjens bostad i Havanna, Kuba. Andra märkte ingenting – förrän symtomen kom: tinnitus, problem med balansen, talsvårigheter, svår huvudvärk, hörselfel. Läkarundersökningar avslöjade vad som verkade vara lätta hjärnskakningar i somliga fall – men utan att kunna slå fast någon orsak.

Ett mysterium utspelar sig just nu i Kubas huvudstad Havanna, där hittills 21 amerikanska diplomater, och ett antal kanadensiska, utsatts för vad som tycks vara en attack med något slags extremt sofistikerat ljudvapen. En drabbad diplomat har enligt nyhetsbyrån AP uppgett att ett skärande ljud hördes i sängen – men att det var komplett tyst strax bredvid.

Någon teknisk utrustning som kan förklara attackerna, som inleddes under 2016, har dock inte hittats. FBI och amerikanska utrikesdepartementet, samt även kanadensisk polis, har undersökt de rum där offren vistades, men utan att hitta någonting.

Gamla amerikanare parkerade på en gata i centrala Havanna. Foto: Erik Bergin

Nyheten är hittills relativt lite rapporterad i både svensk och internationell press. De första fallen började dyka upp i december, då flera amerikaner och åtminstone en kanadensare började få symtom. De tycks ha fortsatt under 2017.

”Vi kan bekräfta en annan incident som inträffade förra månaden och som nu ä en del i utredningen”, uppgav en talesperson för USA:s UD i Washington, Heather Nauert, i början av september.

Vad som hänt och vem eller vilka som ligger bakom förblir oklart. Kubas president och diktator Raul Castro dementerar kraftfullt att regeringen ligger bakom, enligt AP. Medicinska experter säger till amerikanska medier att det visserligen är fullt möjligt att åsamka en människa de rapporterade skadorna med hjälp av en ljudutrustning som arbetar på frekvenser som det mänskliga örat inte kan höra. Sådana ljudvapen existerar och har använts i skarpt läge.

Men vad som förbryllar utredare och medicinska experter är den extrema precisionen vid flera av incidenterna, där ett skärande ljud ibland hörts på en extremt begränsad plats – som i ett visst rum eller till och med en viss del av rummet, som en säng – för att sedan inte alls märkas några decimeter bort.

Vissa offer ska även ha rapporterat att de inte alls märkt av något ljud eller obehag – förrän symtomen visade sig.

Hotel Capri i Havanna där en amerikansk diplomat rapporteras ha skadats av någon sorts ultraljud. Foto: Paul Keller/Flickr/Foter.com

Experter på extrem ljudutrustning konstaterar att en apparat för att utföra attackerna sannolikt skulle behöva vara relativt skrymmande och svår att dölja.

USA har inte officiellt anklagat Kuba, eller den kubanska regimen, för att ligga bakom attackerna, sannolikt för att bevis saknas. Havanna har förnekat all inblandning och säger sig samarbeta med amerikanska myndigheter. Officiellt går incidenterna under begreppet ”hälsoattacker” eller ”sonic harassment attacks”.

De diplomatiska relationerna mellan Washington och Havanna är återupptagna sedan 2015, då Obamaadministrationen började lätta på decennier av hårdför blockad.

Enligt AP har flera av attackerna utförts i diplomatfamiljers hem, men åtminstone en rapporteras ha inträffat i ett hotell i Havanna, det nyligen renoverade Hotel Capri ett par kvarter från stadens berömda strandgata Malecon.

Enligt nyhetsbyrån inträffade attackerna, som hämtade ur en spionnovell, oftast nattetid och varade i någon minut. Tecken finns på att omfattningen växer – på tisdagen bekräftade, enligt nyhetsbyrån, UD ytterligare två fall som gör att antalet offer nu verkar vara minst 21 amerikaner. Vissa av dem sägs lida av bestående hörselnedsättning.

Utrikesdepartementet är tystlåtet kring utredningen och alla detaljer. Attackerna blev kända, och bekräftades, först flera månader efter att de inträffade, enligt Washington Post.

Vem som orsakat angreppen, och med hjälp av vad, förblir ett mysterium.

”Hjärnskador och hjärnskakningar, det är inte möjligt”, säger Joseph Pompei, tidigare forskare inom området vid MIT, till AP. ”Någon skulle behöva sticka ned huvudet i en pool full med mycket kraftfulla ultraljudssändare”.

In this article