826 0

ROCKAWAY BEACH, QUEENS. Vi har badat idag i Atlanten vid Rockaway Beach, som man når med tåg (och, visade det sig, buss) från Manhattan. Färja går också, åtminstone vardagar, från Pir 11 nära Wall Street.

Sommarens sista suck? Bad-Erik vid Rockaway Beach, Queens, den 6 oktober 2013.
Sommarens sista suck? Bad-Erik vid Rockaway Beach, Queens, den 6 oktober 2013.

Det var fantastiskt med ett bad. Stranden är bra, ehuru något högljudd eftersom inflygningen till JFK går precis över. Det dånar från jetmotorerna när maskinerna, landningsställen nere, går in för landning på jätteflygplatsen strax norrut.

Men Rockaway är inget överklassområde – här slog orkanen Sandy hårt för ett år sedan och återuppbyggnaden är inte klar. Låga, slitna tegelhus och ganska skräpiga omgivningar präglar bostadsområdet. En småbåtsmarina finns också, med stängda grindar ut mot gatan (lite som på Ingarö Varv).

Och vilket elände det var att ta sig hit! Vi trodde att vi skulle ta tåg ända ut, med ett byte vid Broadwy Junction. Icke. Ombyggnad, eller vad det nu var, gjorde att det blev tåg – buss – tåg – buss – tåg för att komma fram.

Det är i och för sig vad man kan vänta sig av New Yorks kollektivtrafik: en bra regel är att räkna med en timme vart du än ska på Manhattan, särskilt om resan inbegriper ett byte. Ska du utanför Manhattan, lägg på minst 30-60 minuter.

In this article