1431 0

STOCKHOLM — Överallt på Facebook kan man läsa vilket ”skitår” folk tycker att 2016 blev. Prince, Prinsessan Leia och en massa andra kändisar dog. Donald Trump valdes till USA:s president och britterna röstade ut sig ur EU. Terrordåd, populism och syriskt inbördeskrig dominerade nyheterna. Och visst, mycket elände har det varit.

MISSA INTE Årets bästa bilder

Men när året nu ska summeras så väljer jag en annan linje – den positiva. Här är istället 2016 års fyra bästa och högst personliga toppnoteringar, uppdelat på kategorierna JOBB, RESOR, UPPLEVELSER & NEW YORK:

JOBB: valkampanjen

Barack Obama håller sitt tal under Demokraternas konvent. Foto: Erik Bergin

Mycket jobb blev det, men att få ha bevakat en amerikansk valrörelse är en unik och mycket givande erfarenhet jag inte vill vara utan. Republikanernas och Demokraternas partikonvent i juli i Cleveland, Ohio, och ett stekhett Philadelphia, Pennsylvania, var båda på sitt sätt historiska. Läs mer här.

Här ser vi Ohios guvernör och tidigare republikanska presidentkandidaten John Kasich när han träffar väljare i New Hampshire i början av 2016.

Ohios guvernör John Kasich besöker en restaurang i Manchester, New Hampshire, på lördagen. Foto: Erik Bergin

RESOR: West Virginia

Jobbet om West Virginias stängda kolgruvor och kraschande ekonomi i maj blev en oförglömlig upplevelse med möten med flera annorlunda människor. Hade jag inte velat vara utan. Läs mer här.

Rick Fernatti och Robert Strickland inne i pantbanken i Montgomery, en annan avsomnad tidigare gruvstad i West Virginia. Gruvarbetare pantsätter utrustning som de sedan inte hämtar ut. Foto: Erik Bergin
Den kontroversiella gruvområdet Hobet i West Virginia. Marken är nu mer eller mindre tömd på kol och ska återställas. Foto: Erik Bergin
Vivian Stockman, en av många miljöaktivister i West Virginia som strider mot kolbolagen. Foto: Erik Bergin

UPPLEVELSER: Maine & Acadia National Park

Vidunderliga vyer på toppen av Cadillac Mountain och ett fint dygn i Bar Harbor, Maine, hann jag med under en jobbresa dit och till Vermont hösten 2016. Fler bilder här.

Maines kust i solnedgång från toppen av Cadillac Mountain i oktober. Foto: Erik Bergin
Folk ute på promenad vid lågvatten utanför Bar Harbor. Foto: Erik Bergin
Lövskog i nationalparken Acadia, Maine. Foto: Erik Bergin

NEW YORK: Manhattan från ovan

Det finns så mycket att säga om mitt sista år i New York att det omöjligt går att välja ut en enda höjdpunkt. Men helikopterturen över Manhattan med dörrarna avtagna i december är helt klart en av dem. Läs mer här.

Manhattan sedd från helikopter. Foto: Erik Bergin

En annan höjdare var besöket i september på norska vikingaskeppet Harald Hårfagre vid en marina på södra Manhattan. Läs mer här.

Draken Harald Hårfagre vid kajen på sydvästra Manhattan söndag 25 september 2016. Foto: Erik Bergin

Man kan heller inte hoppa över all god mat på Hometown och kvällarna Sunny’s Bar i Red Hook, drinkarna på New Yorks takbarer, East Villages mysiga barer, eller helgpromenaderna genom ett sommarvarmt Lower East Side och utmed Hudson River. New York kommer alltid att vara min hemstad,

Mycket av det bästa med New York har jag sammanfattat i den här guiden och i den här essän om att lämna stan efter att ha bott där i över tre år.

Lower East Side sedd från takterrassen vid East 12th Street.

Och med detta önskar bloggen ett synnerligen

GOTT NYTT ÅR!

In this article