1289 1
1289 1

PAHOA/HILO, HAWAII — Efter lördagens promenad i Kilauea-kratern tog vi bilen till sydöstra delen av Big Island. Där gör sig lavan påmind återigen – men nu mera påtagligt. Sommaren 2014 fick en av de näraliggande vulkanerna ett utbrott som, tvärt emot tidigare, skickade en lavaström rakt emot staden Pahoa på Hawai’i-öns sydvästra sida. Skolor, restauranger och boningshus evakuerades. Men som av ett under stoppade lavaströmmen bara ett 50-tal meter från staden (se karta).

Geologimyndigheten USGS karta som visar hur lavan hotar staden Pahoa sommaren 2014.
Geologimyndigheten USGS karta som visar hur lavan hotar staden Pahoa sommaren 2014.

 

Ännu är gator i Pahoa avstängda för trafik där lavan runnit över asfalten, el- och telefonstolpar är förstärkta med cement och grus för att klara lavaströmmen (se bilderna nedan) och ett boningshus har fått tomten förstörd.

En ung kille som visar sig bo i boningshuset går runt på tomten med walkie-talkie. Han visar sig tillhöra stans frivilliga brandkår och valde sommaren 2014 att inte evakuera, trots det dödliga hotet som närmade sig från vulkanen några mil bort.

– Vill ni ta foto, undrar han, nästan försynt, och tar oss med till strax bakom villan. Där ligger svarta, oformliga klumpar av stelnad lava kvar, bara några tiotals meter från husknuten.

– Vi hyr huset, vilket var tur, för fastighetspriserna har rasat efter utbrottet, säger han.

Här är bilderna från det lavadrabbade Pahoa:

Ett av boningshusen fick den framströmmande lavan in på villatomten.
Ett av boningshusen i Pahoa fick den framströmmande lavan in på villatomten sommaren 2014.
El- och telefonistolpar har förstärkts mot lavan med grus och betong.
El- och telefonistolpar i Pahoa har förstärkts mot lavan med grus och betong.

 

Pahoa och även den större staden Hilo strax norrut tycks ha sett sina bästa dagar. En av Hilos största arbetsgivare fram till 1990-talet var sockerindustrin, men den har till stora delar klappat ihop sedan dess. Nu ser man övervintrade hippies och en och annan uteliggare dra omkring. På McDonald’s i Hilo sitter en ensam karl, med kinesiska drag, och läppjar på en kaffe och pratar högt med sig själv och vem som vill höra på.

KARTA Här ligger Hilo

 

Fortsätter man utmed landsväg 19 norr om Hilo utmed kusten blir man dock rikligt belönad i form av vidunderliga, nästan igenväxta små landsvägspartier som tycks uthyggna ur den tropiska regnskogen. Här finns också, visar det sig, en spirande industri i form av energiplantager för att göra etanol och andra gröna energislag. Kanske är det regionens försök att skapa nytt välstånd sedan den här bortglömda delen av Hawaii straffats hårt av sockerindustrins nedläggning.

Här är några bilder från kuststräckan utmed landsväg 19 strax norr om Hilo:

Ett sedan länge nedlagt sockerbrut strax norr om Hilo, östra Hawai'i-ön.
Ett sedan länge nedlagt sockerbrut strax norr om Hilo, östra Hawai’i-ön.
En öde vik glimtar fram från landsvägen – illa romantisk, om det inte vore för det ihållande regnet.
En öde vik glimtar fram från landsvägen – illa romantisk, om det inte vore för det ihållande regnet.
En lummig landsväg, en sk "scenic route", strax norr om Hilo.
En lummig landsväg, en sk ”scenic route”, strax norr om Hilo.
En Ferrari står övergiven på en regnig parkering i Hilo. Är det månne Magnums bil? frågar man sig, tills man ser att den bisarrt nog har tyska plåtar.
En Ferrari står övergiven på en regnig parkering i Hilo. Är det månne Magnums bil? frågar man sig, tills man ser att den bisarrt nog har tyska plåtar.
In this article


Join the Conversation