2854 1
2854 1

HAWAI’I, FREDAG — Sitter på ett oinspirerande hostelrum i Volcano Village nära kratern Kahaualea, eller så tror jag den heter i varje fall, på östra Big Island, Hawaii. Vi har kört hit idag från öns huvudort Kuna upp till en ogästvänlig men spännande miljö av megastora lavafält som spridit sig ut över de sluttande bergssidorna och ned i havet under århundradenas lopp, så pass att en helt ny och flera kilometer lång landmassa bildats utmed öns sydöstra kust bestående av stelnad lava.

Så här ser kratern ut från satellit.
Så här ser kratern ut från satellit.

Det mest spektakulära här är ändå den aktiva kratern bara tio minuters körning härifrån, där lava helt stillsamt bubblar runt i väntan på nästa utbrott. Bilden här ovan och nedanför visar kratern nattetid, då diset och regndropparna – detta är Hawai’is regnsida – hjälper till att sprida ljuset från lavaströmmen.

De här bilderna är tagna så nära som man just nu får gå kratern. Vulkanen fick ett utbrott sommarn 2014 som ännu pågår, så en stor del av nationalparken runt kratern är avstängd. Klokt det kanske, för det är lätt att föreställa sig eländet det skulle innebära att råka trampa ned i en aktiv vulkankrater.

Vädret just nu är i övrigt rätt kass, med en hel eftermiddag idag fylld av regn. Vi får ta beslut vartåt vi åker imorgon baserat på hur vädret ser ut. Risk finns för mera regn.

Här är Kahaualea-kratern och Hawai’is lavafält i bilder.

MISSA INTE Följ Hawaii-resan via livebloggen

MER LÄSNING Alla inläggen från resan

Kahaualea-kratern i dagsljus.
Kahaualea-kratern i dagsljus.
hawaii-bigisland-volcano-1
Den aktiva kratern nattetid.
hawaii-bigisland-volcano-2
Den aktiva kratern nattetid. Notera kraterns kant precis bakom ljuskällan.
hawaii-bigisland-volcano-3
Besökare fotograferar kratern med den flytande lavan nattetid.
hawaii-bigisland-volcano-5
Kratern sprider ett intensivt ljus på natten.
hawaii-bigisland-volcano-6
Notera landmassan nere vid havsnivån: den har skapats av årtiodens lavautsläpp i Stilla Havet på södra sidan av Hawaiis Big Island.
hawaii-bigisland-volcano-7
En lavaström från 1970-talet som stelnat. Det översta lagret, cirka en tum tjockt, knakar när man går på det. Det undre är berghårt.
hawaii-bigisland-volcano-8
Ett av mängder milslånga lavafält på Hawaii.
hawaii-bigisland-volcano-9
Ett av många milslånga lavafält på Hawaiis Big Island.
hawaii-bigisland-volcano-10
Lavafältet med själva vulkankratern i bakgrunden. Kratern bildades på 1970-talet under ett fyra år långt utbrott. Lavan strömmade ut över flera kvadratkilometer på öns södra sida och stelnade.

 

In this article


Join the Conversation