990 0

Ibland hör man idén att allt som någonsin publiceras på internet blir kvar där för evigt. Bilder, bloggar, nyheter, direktrapporter — har det en gång publicerats så är det som ristat i sten.

Det stämmer inte. Inte minst de numera så populära direktrapporterna, eller livebloggarna, skrivs ofta på externa system som ibland försvinner, läggs ned, görs om — och därmed är även innehållet försvunnet.

Så skedde med min egen live-blogg Händer Just Nu som drevs med ett externt verktyg. Det fungerade bra och var gratis. Vilket kanske var problemet, för i januari 2019 stängdes hela rasket ned. Tre års inlägg från mobilen, till stor del från USA, var puts väck.

Jag hann visserligen spara innehållet, som numera finns på en rudimentär arkivsida som du hittar här, dock utan bilder vilket blir rätt trist.

Nu har jag dock gjort en insats: alla (eller i varje fall de flesta) tips om bra läsning som jag postade på Händer Just Nu mellan slutet av 2016 och början av 2019 har jag lyckats återskapa här nedanför. Tipsen är listade i ungefär samma ordning som i ursprungsversionen, med de senaste från 2018-2019 överst och de från 2016-2017 underst. Vill du söka efter något speciellt, använd Command+F-funktionen (”sök på sidan”), annars är det bara att skrolla sig igenom godbitarna.

Här ryms allt mellan himmel och jord: en hel del artiklar om amerikansk politik, resereportage, öden, äventyr, ett och annat videotips och dråpliga historier.

Du hittar förresten en fler lästips under avdelningen Bra läsning på ErikBergin.com. Och missa heller inte min nya Händer Just Nu.

Enjoy!

BRA LÄSNING En vild barrunda i Alphabet City, Manhattan. Hittad hos en av mina favoritsajter, Roads and Kingdoms. Läs här.


BRA LÄSNING Demokraten Beto O’Rourke i Texas försöker bända bort republikanen Ted Cruz i valet till senaten på tisdag 6 november. Har han någon chans? Kanske, rapporterar Politico Magazine i roligt skriven artikel som du hittar här.

BRA LÄSNING  Stockholms bästa barer i SvD.
Läs här:  https://www.svd.se/ga-inte-hit–vill-behalla-barjuvelen-for-mig-sjalv

BRA LÄSNING CNN har uppdaterat och snyggat till sin enorma databas över hela utredningen om rysk valmanipulation och Trumps eventuella ljusskygga samarbete med ryssar inför valet ii november 2016. Du hittar den här. Kanonsysselsättning en regnig dag.

BRA LÄSNING  Spioner, sex, maffia och James Bond-liknande vapen. Politico har läst nysläppta dokumenten om hos CIA försökte bli av med Castro.  Läs här.

BRA LÄSNING  En intressant story i The Guardianhandlar om hur USA:s numera fallfärdiga infrastruktur som vägar och broar missgynnat de sämre bemedlade. Finns här.

BRA LÄSNING Dubai ville erövra världen med paradisiska palmformade och konstgjorda öriket The World. Men det var före finanskrisen. Idag är en bråkdel färdigbyggt. Men arbetet pågår ändå, fast långsamt, rapporterar The Guardian.

BRA LÄSNING Hur hade det sett ut i folks mobiler – om de haft några – under det dramatiska 60-talet? Den hypotetiska frågan svarar New York Times på i ett kul och annorlunda reportage. Finns här.

BRA LÄSNING BBC Future, en av mina favoritsajter, har en story om sprickan i samhället mellan de med utbildning och de, ofta från fattiga hushåll, med enbart high school eller motsvarande. Ett stort problem i USA inte minst.  Läs här.

SKRÄMMANDE LÄSNING Wahsington Post har faktakollat Donald Trumps uttalanden under 2017: presidenten presterade 1950 falska eller missvisande uttalanden från den 20 januari då han tillträdde till nyår. Här är den storyn.

BRA LÄSNING Konservativa National Review har en rätt hård sammanfattning av Trumps 2017: ett år av förlorade möjligheter. Du hittar den här. För övrigt är det värt att notera att Trump inte suttit ett år vid makten ännu; det datumet infaller den 20 januari.

KUL (och lite skrämmande) LÄSNING Nyhetsbyrån Bloomberg har gjort Pessimistens guide till 2018… ursäkta, 2028 – alltså: här är nyheterna som kan gå rejält åt helvete kommande decennium. Läs här

BRA LÄSNING Intressant story i New York Times Magazine om Sean Hannity på Fox News bakom kulisserna. Läs här: https://mobile.nytimes.com/…

BRA LÄSNING Politico har en rolig story: Så är det att vara enda Trump-supportern runt bordet vid årets Thanksgivingmiddag. Läs här.

BRA LÄSNING  Ny gigantisk läcka av hemliga dokument avslöjar storskalig skatteflykt. Bland de som använt off shore-tjänster för att komma undan skatt finns Scanias ex-chef Leif Östling och drottning Elizabeth. Läs mer hos International Consortium of Investigative Journalists:  https://www.icij.org/investigations/paradise-papers/paradise-papers-exposes-donald-trump-russia-links-and-piggy-banks-of-the-wealthiest-1-percent/

BRA LÄSNING De nysläppta dokumenten om mordet på JFK vittnar om strippor, komplotter och mordplaner på Fidel Castro.
Washington Post har läst papperen.
Läs här

BRA LÄSNING Mer läsvärt hittar vi hos Politico, som har en stor intervju med Tony Blair, den tidigare Labour-ledaren som varit borta från politiken i ett decennium nu. Blair, visar det sig, går hårt åt dagens ”liberals” och har oväntat en hel del positivt att säga om Donald Trump. Intressant läsning som du  hittar här.

BRA LÄSNING Financial Times affärskolumnist skriver om de eskalerande kulturkrigen och protesterna på amerikanska universitetscampus, där liberala studenter i vissa fall, enligt skribenten, går så långt i att skydda sig själva och skapa jämnlik miljö att resultatet blir samma anti-intellektuella resonemang som de gärna anklagar konservativa för. Jag håller inte nödvändigtvis med om allt i artikeln, men det är intressant läsning. Läs här.

BRA LÄSNING New York Times guidar till bra läsning från höger-, vänster- och mittenpress om amerikansk politik och president Trump. Det bästa sättet att skaffa sig bra argument är att lyssna på vad den andra sidan säger – en sanning fler borde praktisera.
Läs här.

LÄSTIPS Trevlig läsning om Hawaiis Big Island finns att hitta i NYT Magazine:  https://www.nytimes.com/201…

LÄSTIPS  Roads & Kingdoms: Här går gränsen mellan öst och väst.

Sista myskvällen i New York: en Grasshopper på Black Ant. Mmm. 13 välinvesterade dollar.


BRA LÄSNING Hur Paul Manafort och Roger Stone skapade det ”swamp” i Washington DC som Trump gick till val på att försöka dränera. Utmärkt läsning i Washington Post.
Läs här:  https://www.washingtonpost….

BRA LÄSNING Hummerfisket i New England, med delstater som Maine och Massachusetts, drabbas när vattnet i Nordatlanten värms, enligt forskare som Reuters pratat med. Läs här.  (Bilden: fiskebåtar vid Bar Harbor, Maine. Foto: Erik Bergin)

Bra läsning (eller?): Par som dricker tillsammans är lyckligare, skriver Expressen Hälsoliv, här citerad i SvD. https://www.svd.se/-forskni…

BRA LÄSNING: Republikanska senatorn Marco Rubio reagerar upprört efter det senaste massmordet i USA – med att klaga på att någon sagt ”fuck”, eller ”the F-word” som man säger i USA. OMG. https://www.esquire.com/new…

BRA LÄSNING I Irak är det så viktigt att ha ”rätt” mobilnummer att ungdomar och affärsmän kan betala hundratals dollar eller byta bort en bil för att byta nummer, rapporterar Washington Post.

BRA LÄSNING/HISTORIA Det är 50 år sedan Tet-offensiven i Vietnam. AP återpublicerar nyhetsbyråns nyhetsrapporter från de dramatiska och tragiska dygnen – måste-läsning för alla historienördar. Finns här.

BRA LÄSNING/RESETIPS Missa för guds skull inte Savannah, Georgia, när du är i sydstaterna, en komplett tidsmaskin tillbaka till tiden för inbördeskriget. Eller läs åtminstone om stan i New York Times resereportage.

RESOR 52 ställen att resa till 2018 tipsar New York Times om i en fantastisk guide som finns här: https://nyti.ms/2Eu3PWK


BRA LÄSNING Missa inte denna spännande Politico-story om hur Obamas administration saboterade en ambitiös utredning av den egna narkotikapolisen DEA för att få Iran-avtalet i hamn. Finns här.

BRA LÄSNING Nyhetsbyrån AP har den fantastiska historien om ”Mosul Eye”, historikern som i tre år dokumenterade ISIS brott och dåd i Mosul och bloggade och samlade vittnesmål för eftervärlden – övertygad om att han till slut skulle bli dödad själv. Läs här.

MER BRA LÄSNING BBC rapporterar om varför Moskva skickar obemannade ubåtar till Arktis ogästvänliga vatten. Ledtråd: det handlar om vad som finns under botten… Läs den spännande storyn här.

BRA LÄSNING New York Times har skrivit en intressant story om hur Nordkorea byggde upp sin kompetens inom hacking och cyberattacker – finns här.

BRA LÄSNING Bloomberg har återvänt till Flint, Michigan, och gjort en fotoessä som är rätt intressant. Du hittar den här. Det fattiga Flint skapade rubriker för ett par år sedan när det visade sig att vattnet i samhället var förgiftat – deprimerande nog har inte mycket positivt hänt sen dess.

BRA LÄSNING Väldigt gripande, välresearchad och välskriven story i The Wall Street Journal om två bröder från en småstad i Texas som, efter flera vändor i Irak och Afghanistan, begick självmord. Det visar sig, enligt tidningens undersökning, att av alla amerikanska soldater som dör i krig så kommer störst enskild andel från sådana små och ofta fattiga samhällen, ofta hårt drabbade av narkotika, våld och sociala problem. Läs här.

BRA LÄSNING  Businessweek skriver i ett stort reportage om flytten av Kiruna. Läs här.

BRA LÄSNING New York Times op-ed: Därför är president Trump en lögnare. Läs här.

BRA LÄSNING  Trump i stor Reuters-intervju efter nära hundra dagar på nya jobbet: ”Jag trodde det skulle vara enklare”. Läs här.

Det här är onekligen rätt kul: förre utrikesministern Bildt frågar sig, enligt en DN-artikel, om Trump ”rökt på” apropå presidentens besynnerliga uttalande i helgen om att ”något hänt” i Sverige.

NEW YORK-GUIDEN  Missa inte min nya recension om jazzhaket Rue B  i East Village.


LÄSTIPS  Här finns en rätt intressant kommentar av Fox News om president Trumps rådgivare och strateg Steve Bannons attack på medierna nyligen, inklusive påståendet att ”medierna är vår politiska opposition”. Håller inte nödvändigtvis med om allt men texten innehåller en del poänger.

LÄSTIPS 2 Intressant intervju i The Atlantic med en Trump-supporter som inte håller med honom om allt men som motiverar varför han ändå stödjer honom.

VIDEO NEW YORK TIMES NYT har gjort en hel videoserie om hur ryssarna uppfann ”fake news”. Se här.

BRA LÄSNING Hela rysshärvan så här långt i New York Times. Läs här.

BRA LÄSNING Jag är försiktig med att tipsa om artiklar som är partiska åt endera hållet – men New York Times ledaravdelning har skrivit om USA:s kongress, och särskilt dess republikanska politikers oförmåga att utföra det arbete konstitutionen stadgar att de ska göra. Det republikanska ledarskiktet har satt sig emot lagar som exempelvis skulle skydda den pågående ryssutredningen, med motiveringen att sådana skydd inte behövs – samtidigt som president Trump hotar att sparka utredaren själv, Robert Mueller. Bra läsning. Läs den här.

BILDEXTRA NEW YORK CITYS PARKER PÅ 70-TALET Fantastisk bildserie hos New York Times att njuta av med skildringar från en sommar i New Yorks parker för 40-talet år sedan – en fantastisk tidsresa tillbaka till det supersnygga 70-talet. Se den här.

BRA LÄSNING Kriget i Syrien har pågått i sju år nu. En halv miljon människor är döda. Från en by i ryska Dagestan reste 40 unga män för att strida med IS. Ingen kom tillbaka.
Läs SvD:s Moskvakorrespondent Maria Georgievas reportage här:  https://www.svd.se/deras-soner-reste-for-att-strida-for-is-dog-som-terrorister

PIANO Får ej missas: här går de två brittiska poliserna loss på ett stackars piano vid Kings Cross. Rock ’n roll.På Youtube

OMG  Hon är NYT-reportern som ska besöka 52 drömdestinationer – på ett år. Läs här

MER BRA LÄSNING Wall Street Journal har denna remarkabla berättelse om hur en stor grupp kidnappade skolflickor räddades från Boko Haram. Läs här.

BRA DOKUMENTÄR Under an Arctic Sky heter en kul dokumentär om ett gäng grabbar som åker till Island för att surfa mitt i isvintern. Massa fina bilder. Se den. Finns på Netflix:  https://www.netflix.com/tit…

BRA LÄSNING Missa inte New York Posts reportage om 1990-talets mordvåg i New York City. Bra historieläsning för dem som är intresserade av New York. Finns här

Vita Husets presstalesperson Sarah Huckabee-Sanders i november 2017. Foto: White House
TRUMPS TWEETS President Trump retweetade på onsdagen tre tweets med filmer från den rasistiska och ultranationalistiska brittiska organisationen Britain First. Filmerna sägs visa muslimer som begår misshandelsbrott eller förstör en kristen staty. I åtminstone ett fall är videon fejk och i inget fall verkar Trump eller någon annan ha bemödat sig med att kontrollera äktheten. New York Times rapporterar: https://www.nytimes.com/2017/11/29/us/politics/trump-anti-muslim-videos-jayda-fransen.html
Men det riktigt dråpliga var reaktionen från Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders (bilden) när hon får frågor om videorna och deras äkthet. Det spelar ingen roll, sade Sanders, om de var äkta eller inte – eftersom problemet som Trump försöker lyfta är verkligt.
En president som anklagar alla sanningar och fakta han inte gillar för ”fake news” använder sig alltså gärna själv av ren desinformation för att bedriva opinionsbildning. Sådant är läget i USA år 2017.

BRA LÄSNING Bra men ledsamt skrivet i Resumé av Jennifer Wegerup, med över 20 år på Expressen och Aftonbladet, om #metoo. Läs här: https://www.resume.se/nyhet…

BRA LÄSNING Det sipprar fram avslöjanden om hur ryssar påverkade presidentvalet i fjol – och hur medarbetare till Trump hade möten med ryska kontakter som de senare försökte mörka. Läs Politicos story som ger bra inblick. Finns här.

BRA LÄSNING Hur fick gärningsmännen bakom flera av USA:s mest uppmärksammade masskjutningar tag i sina vapen? New York Times har kartlagt saken. Läs här.

BRA LÄSNING Hur Republikanerna gick från att debattera hur klimatförändringarna ska bekämpas till att hävda att de inte existerar. Läs storyn hos the New York Times:
https://www.nytimes.com/201…

LÄSTIPS Outside Magazine har den enda packlista du nånsin kommer behöva (och vad det kostar): en årsförbrukning av kläder som ryms i en vanlig väska: Läs här.

LÄSTIPS Psykolog talar ut i New York Times-insändare om hur han ser på president Trumps mentala hälsotillstånd. Läs här.

LÄSTIPS Bagdad-födda reporterns nära döden-upplevelse när han bevakade striden om Mosul för The Guardian. Läs här

LÄSTIPS  Här finns en kul bakom rubrikerna-story om den hittills med största sannolikhet kortaste artikel som New York Times någonsin publicerat, den 1 sept 2016.  Läs här.

ANALYS Missa inte min analys av Trumps främsta utmaningar när han tar över makten. Finns i tisdagens SvD eller här: http://www.svd.se/sju-frago…

KAMPEN OM VITA HUSET 2016 Här är några intressanta analyser från New York Times och Washington Post om hur Trump vann valet:
Så förändrades stödet
Hur Trump ritade om kartan
Obamas fästen som Trump tog

In this article