771

Hanoi. Direkt trivs jag mer med Hanoi an med Saigon – och da har jag bara varit har i 1,5 timmar och vandrat morka gator. Det kanns som en genuin smastad, inga breda avenyer och farre turister. En kille haffar mig nar jag gatt ett bra tag och erbjuder rum for 10 USD. Haha, glom det, sager jag. Nar jag prutat mer det till 8 gar jag med pa att aka med honom bak pa hans kompis mc och kolla. Och satan vad han kor! Vi ar nara ramma minst tre mc och ett antal forgangare. Det hade forsakringsbolaget inte gillat.
– I’m no good customer to you if I’m dead, you know, sager jag men jag tror inte han fattar vinken. Nu sitter jag har i alla fall och det ar riktigt trevligt. Just nu slapade de in en annan stackars omtumlad turist.
– Welcome home, ropar en av killarna glatt.

Vaknade kl 06.30 idag i min tagkupe av att solen tittade in. Usch, jag vill sova, tanker jag – och tittar ut. Langt dar nere syns Sydekinesiska sjon. Jarnvagen klattrar halvvags upp pa ett berg, at ena sidan sluttningen ned mot vattnet och solen i oster, at andra hallet berget som reser sig, tackt av gron djungel som kastar sig ner i stupet. Inget dumt satt att vakna pa.
Jovisst, det ar att marathon-pass att aka tag 24 timmar, men med bussen hade jag inte varit har an pa lange.

Detta inte min bild, men jag tog en nastan likadan…

Vietnamesiska nattag ar en upplevelse. Min brits – sex stycken i kupen – har en madrass som ar 1,5 cm tjock, men jag sover som en stock. Jag gissar att vagnen ar ungefar jamngammal med Vietnamkriget. Vagnarna har en sadan dar vaggande gang, som ihop med ralsdunket ar valdigt sovande. Och servisen visar sig vara kanon, SJ borde gora studiebesok per omgaende. Jag hade kallt raknat med att leva pa ett paket kakor som jag kopt, men plotsligt kommer en gubbe utan ett ord in med en hel matbricka – kott, soppa, ris och en fiskstuvning – och gar ut igen. Free of charge. Sedan kommer en tant och saljer kall dricka. Sedan kommer en tjej och insisterar pa kaffe. Samma sak hander strax innan vi nar Hanoi. Imponerad.

Kanner att jag borde gjort mer av Vietnams ostkust, men man hinner helt enkelt inte pa en manad. Far aka hit igen helt enkelt. Har i alla fall badat tva dagar. Imorgon ska jag sakra resan till Hongkong – antingen med fortsatt tag genom Kina eller medelst flyg. Vi far se. (En av killarna har foresprakar flyget.) Det finns en annan tagresa jag skulle vilja hinna med, fran Kuala Lumpur till Singapores nordspets, den sa kallade Jungle Railway. Ska vara mycket vacker, sarskilt om man aker den i dagsljus, dvs nord-sydlig riktning.

Traffade tva studentskor fran Uppsala pa beachen igar. De hade gatt en trekking i norra Thailand och rapporterade om svart skadad regnskog beroende pa branderna dar uppe. Det var sorgligt att se, sa de. Detta kan innebara ett slag mot Thailands turism, om an inte mot solturismen soderut.

Nu har jag gjort mig fortjant av en pilsner. Morsning.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article