3092

Här rivs Stockholms gamla postterminal Klara bredvid Centralstationen. (Det tycks trist nog ske med grävmaskin och inte genom sprängning, som det stått i tidningen tidigare.) Det stora betongschabraket ska ge plats åt hotell- och konferensanläggning, med motiveringen att det ligger nära och bra till vid järnvägen.

Ihop med detta finns planen att däcka över Klarastrandsleden för att bli av med biltrafik och oväsen. Man borde kanske byggt tunnlar från början, men att göra tak över alltihop är väl en sorts kompromiss i efterhand.

Debatten går hög just nu i Stockholmstidningarna om hur stan ska förnyas. Medan vissa oroar sig för en ny tokrivning som den som gjordes i Klarakvarteren för 30 år sedan menar andra att stan blir ett museum om allt gammalt behålls. I city ska stadsbilden ”förtätas” och byggnaderna ska bli högre, vilket får skönhetsråd och andra att blåsa varningssignaler om en förlorad stadsbild.

Här finns mer läsning om hur stan görs om (SvD den 4 december 2007). Mer konkret info om de olika byggprojekten finns bland annat här på Stockholms Stads webbsida. Hotell utgör en rätt stor del av nybyggnationen i Stockholm just nu, dem kan du läsa mer om här.

Ett sådant hotellbygge, Sign vid Norra Bantorget, invigs nu i februari. Läs mer om det i kommande nummer av SvD. Det blir stans största hotell som omvandlar en stor del av området runt Norra Bantorget i city.
Så här ska det se ut. Illustration: Stockholms stad.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article