1265

Nyhetsbyrån Associated Press, AP, körde ut en rätt intressant story om hemlösa i USA. Alla som varit i en amerikansk storstad vet att många saknar bostad, men det varierar tydligen mellan städerna hur bra de hemlösa klarar sig, påstår AP.

I Beverly Hills, en lyxig del av stor-Los Angeles, samlas hemlösa utanför kändisarnas mångmiljonvillor i hopp om generösa gåvor från celebriteterna: De förmögna stannar till i sina Porschar och SUV:ar och erbjuder lagad mat, ouppackade designkläder och ett eller annat jobb, rapporterar AP. Det förekommer att tiggare får 2000 dollar eller en flaska Dom Perignon, vissa kommer över Gucciskor och diamanthalsband, enligt AP.

Hemlöse Isaac Young, 59, fick låna ett helt hus i ett år av en av Beverly Hills bättre bemedlade invånare.
”Jag kunde inte tro att det var sant”, säger han.

Ett förmöget par från Manhattan Beach gav honom möbler till sitt nya hem. Isaac Young som varit utan bostad sedan 1992 försöker nu lära sig att spara pengar och vill skaffa sig en egen bostad efter många hårda år på gatan, förklarar han för AP.

En annan hemlös, George, använder strategin att parkera sig själv utanför en kändis hus och hoppas på generositet. Paparazzifotografer och parkeringsvakter kan innebära problem, men han har också haft tur och fått hundra dollar, en videokamera och en Armanikostym, berättar George som en gång även fick tio dollar av Rod Stewart. ”Du vet aldrig vem du kan stöta på.” Han blev så förtjust i kostymen han fick att han i början använde den när han tiggde pengar. Men han fann snart att det inte fungerade särskilt bra.
”Du måste se ut på ett särskilt sätt för att få sympati – smutsig, lite knäpp, inte helt medveten”, konstaterar han.

Hela Los Angeles county uppges ha runt 74 000 hemlösa, vilket gör Los Angeles till den stad i USA som har flest hemlösa. Tony Lee, polislöjtnant i Beverly Hills, säger till AP att de sällan skapar några problem eller utgör något hot.

Men alla lockas heller inte av den till synes onåbara rikedomen i metropolen Los Angeles. En av de intervjuade utan bostad, som kallar sig Bond, säger att många undviker de überrika områdena i Beverly Hills.

”De vill inte umgås med snorkiga rika människor”, konstaterar han. ”Du måste visa respekt och inte bete dig som en idiot. Om du är en utslagen person skickar de polisen på dig.”


Visa större karta

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article