1794

Visa större bild

Ovan: Lehman Brothers huvudkontor, New York City. Foto: Google

Ingen som läst en ekonomisida senaste året har missat den eskalerande finanskrisen som sprider sig från USA och ut över världen. Den tog ny fart i måndags då det stod klart att den anrika investmentbanken Lehman Brothers i New York går i konkurs. I mars i år blev även bankkonkurrenten Bear Stearns konkursmässig och tvångssåldes. Tre av fem klassiska finanshus i New York – Lehman Brothers, Merrill Lynch och Bear Stearns – har upphört att existera på mindre än ett år.

Snabbt har nu Lehman Brothers kontorsskrapa på Manhattan blivit en turistattraktion liksom Bear Stearns i mars, enligt New York-tidningar och finanssajter. Under rubriken At a bar in Manhattan, drinking over a ship gone down” rapporterar Forbes.com:

”Outside Lehman’s building in midtown Manhattan, wire service photographers smoked cigarettes as cops barked at tourists to stop harassing departing bankers. Two 30-somethings in suits took turns taking pictures of each other in front of Lehman’s steel and streaming pixel-screen façade. They seemed surprisingly upbeat for having just lost their jobs.”

Guider i New York City har snabbt adderat Lehman Brothers kontorskomplex till den obligatoriska turistrutten och en energianalytiker konstaterar:

”Det tog hundra år att bygga upp en sådan här firma och det är sorgligt om den ska försvinna”, säger han till Reuters och tillägger: ”Jag önskar att jag fotograferat Bear Stearns också”.

Lehmans kontor ligger längs Sjunde avenyn mellan 49:e och 50:e gatan (se karta nedan) strax norr om Times Square. Byggnaden i sig är inte mycket att titta på eller fotografera, konstaterar Reuters, om det inte vore för bankens haveri i början av veckan. Under det att andra finanshus ihop med USA:s centralbank Federal Reserve försökte rädda banken under förra helgen sågs ett pärlband av svarta limousiner stanna till framför Lehmans skrapa. ”Spelar ni in en film”, undrade en förbipasserande. I måndags när det stod klart att banken var bankrutt spreds pressbilder av Lehmananställda som lämnade byggnaden med sina tillhörigheter i papplådor. Turister fotograferade varandra framför entrédörren samtidigt som nyheten om Lehmans kollaps spreds från New York. Tidigare anställda sågs trösta varandra i tårar utanför deras tidigare arbetsplats.

Vid Lehman Brothers brittiska kontor i Canary Wharf, London, samlades också turister under veckan. En av de anställda, Duo Ai, 26, berättade att stämningen var pressad inne på banken.

”Folk är väldigt ledsna. Jag hörde någon som grät. Antar att det är förståeligt om man har investerat mycket i Lehman-aktier”, sa han till The Guardian.

Lehmans aktie har kollapsat i värde under året allteftersom det stått klart att banken drabbats av stora förluster efter investeringar i papper med dåliga amerikanska bolån som säkerhet. Sedan i januari har Lehmanaktien fallit över 99 procent (se grafik här).



Visa större karta

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article