1170

Svenska resenärers resefest med ultrabillig dollar runt eller under 6 kronor tycks vara över för den här gången, även om läget är extremt osäkert i den globala finanscirkus som pågår just nu (se inlägget nedan om Lehman Brothers konkurs). Idag på fredagen har till exempel Stockholmsbörsen liksom i princip hela världens börser stigit kraftigt, för Stockholms del över 8 procent, efter att USA:s centralbank och finansdepartement meddelat planer på en omfattande räddningsaktion för att befria en rad finanshus från värdelösa tillgångar.
Dollarn handlas nu för runt 6,80 mot kronan, vilket ger en uppgång på cirka 15 procent mot bottennivån i april på strax över 5,80. I det korta perspektivet, de senaste dygnen, har visserligen dollarn åter tappat lite mark mot kronan, men det ska ses mot bakgrund av de havererande amerikanska finanshusen och det tvärstopp inom kreditgivning som präglar stora delar av bank- och finansmarknaden för tillfället. Sådana nyheter pressar den amerikanska valutan, men eftersom det även kan bli brist på dollar i systemet så finns krafter som pressar upp priset på valutan. En lyckad räddningsaktion från Fed och USA:s regeringen för att få ordning på finanskrisen borde kunna stärka dollarn igen. Till det kan man addera den allmänna konjunkturnedgången som kan få valutaeffekter om den till exempel drabbar de svenska exportbolagen, som ofta handlar i dollar.
Valutarörelser är alltid svåra att förutspå. Rådet från de privatekonomer och analytiker som alls vågar uttala sig brukar bli att det knappast lönar sig att valutaspekulera inför en resa, särskilt inte när det är så här osäkert.
In this article