910

Barack Obama (demokrat) leder med 7,3 procentenheter före John McCain (republikan) när en vecka återstår före USA:s presidentval den 4 november. Sammanställningen här ovanför är gjord av sajten RealClearPolitics.com och bygger på elva opinionsundersökningar gjorda mellan den 19 och 26 oktober. I snitt får Obama 50,5 procent av rösterna och McCain 43,2 procent.

Även om man räknar elektorsröster – USA har ju ett indirekt valsystem där väljarna inte röstar direkt på sin presidentkandidat utan på elektorer i varje delstat som i sin tur röstar fram en president – så leder Obama till synes överlägset. Fördelningen är just nu som den här tabellen visar:

Obama/Biden 306
255 Säkra    51 Osäkra
McCain/Palin 157
127 Säkra    30 Osäkra

Skillnaden bottnar delvis i det faktum att barack Obama varit mycket mer framgångsrik att samla in pengar, donationer som han nu i rask takt bränner på valreklam i de delstater där han har en chans att få över majoriteten på sin sida.

Ohio och Pennsylvania tycks bli två av de viktigaste staterna i årets val, så kallade ”swing states” vars elektorer kan få en vågmästarroll när valet avgörs. Där drabbade McCain och Obama samman i veckan i debatt över vem som bäst klarar att lotsa USA ut ur den förödande finanskrisen och stundande lågkonjunkturen.

”Frågan nu är inte ’har du det bättre nu än du hade det för fyra år sedan?’ Vi vet svaret på det. Den verkliga frågan är ’Kommer det här landet att ha det bättre om fyra år?’ Vi är en vecka från att förändra Amerika”, sa Barack Obama enligt AP vid ett tal måndag i Canton, Ohio.

”Jag ska skapa miljoner högavlönade jobb genom skattesänkningar som skapar ekonomisk tillväxt, särskilt inom småföretag som ska stå för 70 procent av alla nya jobb i det här landet”, kontrade John McCain med vid ett valmöte i ett hotell i Cleveland, Ohio.

John McCain kämpar desperat med att distansiera sig från president Bush vars ekonomiska politik ingen vill förknippas med. Samtidigt finns fortfarande rasfrågan kvar att räkna med, ännu en tung faktor i amerikansk politik, som gör det osäkert hur många som verkligen väljer att rösta fram USA:s första svarta president på valdagen.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article