1215

Reportern Anna Roxvall som jobbade på SvD Näringsliv för något år sedan sitter fast i Kongo-Kinshasa sedan flera dagar men är nu på väg att evakueras med av FN. Hon intervjuades om det instabila läget i Ekot idag torsdag (klicka för att lyssna).

Hon åkte till Kongo tidigare under hösten och har rapporterat för TT:s räkning de senaste dagarna om inbördeskriget. Hon och den fotograf hon reser med tog skydd i ett sjukhus när staden Rutshuru.

”Sprängskador har vi sett, en kvinna som kom in på sjukhuset hade blivit av med sina ben”, berättar Anna Roxvall. Situationen för de stora mängder flyktingar som finns i området är mycket dålig och vattnet på det sjukhus där de tagit skydd är exempelvis på väg att ta slut. ”Det är fruktansvärt mycket barn som dör av undernäring”, säger hon till Ekot.

TT rapporterade under torsdagen:

14:47 Svensk journalist evakueras
Journalisten Anna Roxvall som de senaste dagarna suttit fast på ett sjukhus i Rutshuru i Kongo-Kinshasa, har fått erbjudande om att evakueras med FN-helikopter till Goma. Hon beskriver läget i området som ”ganska lugnt”. (TT)


Mer läsning:

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article