895

Idag går amerikanerna till vad som redan är ett historiskt val. Oavsett vem som vinner får USA antingen landets första svarta president (Obama), eller landets dittills äldsta förstagångsvalda president (McCain) samt den första kvinnliga vicepresidenten (Palin).

Dessutom har kampanjerna varit de dyraste i USA:s historia.

Klockslagen 01.30 samt 02.00 i natt kan bli avgörande – då stänger vallokalerna i dels Ohio, dels Pennsylvania, två viktiga ”swing states” som det är nödvändigt att vinna, särskilt för John McCain.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna leder nu Barack Obama med över 7 procentenheter (se grafiken), en ledning som åtminstone på papperet tycks svår att komma ikapp. Nu tror även George Bushs förre chefsstrateg Carl Rowe att Obama vinner.

Och ska man gå på resultatet från den första färdigräknade valkretsen, i småstaden Dixville i New Hampshire i nordvästra USA, så vinner Obama. Där öppnade vallokalerna vid midnatt och redan på förmiddagen svensk tid stod det klart att alla de 21 personer som röstat bytt läger: från republikansk röstmajoritet till demokratisk.

CNN rapporterar:

In Dixville Notch, New Hampshire, 100 percent of registered voters — all 21 of them — cast their ballots just after midnight in the first moments of Tuesday morning. For the first time in 40 years, the town voted Democratic in the presidential election, 15-6.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article