1034

TV: Klicka play
Aljazeeras rapport från terrorn i Bombay, klockan 18 torsdag svensk tid:Säkerhetstjänsten stormar
brinnande hotellet i Bombay


Foto: CNN/AP

Senaste nytt (kl 20.10):

Tio platser i Bombay (se kartan nedan) har attackerats sedan terrorattentatet inleddes för ett dygn sedan i Bombay, däribland ett judiskt center, en turisttät restaurang, de två hotellen Taj Mahal och Oberoi samt vid en järnvägsstation och ett sjukhus. En svensk kvinna uppges ha räddats ur det klassiska hotellet Taj Mahal, där bränder ännu rasar enligt CNBC alldeles nyss. 125 personer rapporteras döda och hundratals skadade.


Här slog terroristerna till. Foto: Aljazeera.

Vid Oberoi Trident pågår ännu en gisslansituation på kvällen svensk tid. Enligt en pressuppgift kan 200 personer finnas i hotellet. Tv-kanaler rapporterar att terrorister försöker förhandla med polismyndigheten i Bombay.

Enligt en brittisk medborgare som intervjuades av Aljazeera under torsdagen gick attentatsmännen, flera unga, runt och letade efter hotellgäster med brittiskt och amerikanskt pass.

Finansmarknaderna i Bombay, Indiens ekonomiska centrum, har stängts efter attackerna.

Av tv-sändningarna på kvällen svensk tid har det inte framgått exakt vad som händer just nu i staden, men ett antal misstänkta gärningsmän uppges ha gripits av polisen. Attacken tycks ha varit mycket välplanerad. Somliga attentatsmän kom enligt uppgift beväpnade in i Bombay i snabbgående gummibåtar och tog sig snabbt till sina respektive mål.


Polis gjorde sig under kvällen redo för att storma Oberoi Hotel i Bombay. Foto Aljazeera.

Sannolikt kommer en stormning mot hotellet Oberoi i Bombay i natt, enligt Aljazeera vid 18-tiden svensk tid förberedde sig polisen för en stormning.

Indien har drabbats av flera terrorattentat under flera år, bland annat 1993, 2001, 2003 och 2006, men de här beskrivs som de värsta hittills. För första gången har terroristerna, enligt bilder unga och västerländskt klädda, nu också aktivt attackerat utlänningar, även om indier tycks vara i majoritet bland de omkomna i dåden.

En grupp som kallar sig Decca Mujahedin har tagit på sig ansvaret för attentaten. Enligt Aljazeera handlar det om en lokal islamisk extremistgrupp som ensam inte kan ha arrangerat attacken, utan som troligen agerar ihop med en större islamisk terrororganisation som Al-Qaida.

  • Fler bloggar om terrorn i Bombay:
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article