Så blir världens första underjordiska park

2180
2180

Många har hört talas om High Line, parken på sydvästra Manhattan som byggts på en avlagd gammal upphöjd järnväg. Men nu, på andra sidan Manhattan, ligger The LowLine (mer info här) i startgroparna. Projektet ska resultera i världens första underjordiska park där växter och träd lyses upp med hjälp av ljuskällor som leds ned i underjorden via prismor.

Än så länge är det flera år tills vi får njuta av parken. Entusiasterna som driver projektet har fått grönt ljus av New York City men måste samla ihop 10 miljoner dollar för att bygget ska kunna starta. Du kan dock se en modell av hur parken kan komma att se ut på Essex Street i Lower East Side, Manhattan, något kvarter från det hålrum under marken där den ska byggas. Modellen kallas LowLineLab och ligger på 140 Essex Street.

Läs min artikel om saken i SvD.

Utställningen är öppen helger från runt 11 till 17, men kolla för säkerhets skull öppettiderna på internet innan du ger dit av.

I skrivande stund (okrober 2016) beräknas den riktiga parken vara klar 2021.

Så här ser det ut i LowLineLab:

lowline-1lowline-2lowline-3lowline-4lowline-5lowline-6lowline-7lowline-8lowline-9lowline-10

Till New York-guiden

In this article