989
En hel del av min sommar har handlat om skärgård – inte alltid de längsta turerna men istället desto fler. Eller ja, allt är ju relativt men här är tre tips ur min skärgårdspåse inför nästa säsong. Då, när det är dags att börja planera sommarsemestern någon gång i maj, finns de här på bloggen och väntar!
1. Stockholms mellanskärgård: Möja, Ingmarsö och Finnhamn
Möja [karta/sjökort], som hör till Värmdö kommmun, är en av de mest kända destinationerna i Stockholms mellersta skärgård. Jag sov en natt på vandrarhemmet nära den norra hamnen i Långvik. Standarden för budgetalternativet är rätt låg: utedass, sängbås utan egen dörr etc, kök där du kan laga egen mat, kylskåp och mikro. Duschen finns utomhus.
I Långvik finns en Coopbutik, men öns övriga faciliteter (inklusive två restauranger, ännu en butik etc) finns 2-4 kilometer söderut.
Badklippor nås från vandrarhemmet på ca tjugo minuters rask promenad söderut längs grusvägen. Nära Långvik finns också möjlighet att bada i den sötvattenssjö som finns på norra Möja. Fungerar utmärkt som alternativ till duschen efter en dag av salta klippdopp.
Ön är till stor del beväxt, ganska tät skog dessutom, och det är inte alldeles enkelt att komma i kontakt med havet. Badmöjligheterna är bättre på andra öar.
Finnhamn drivs med mera tydligt turistsyfte och ön har bland annat ett SFT-vandrarhem. Obs att telefonen där inte alltid är bemannad. Jag besökte inte Finnhamn i år men gjorde en del research – det finns gott om både aktiviteter och mat/dryck-möjligheter.
Ingmarsö är en möjligen något bortglömd pärla. Ön är relativt liten och korsas till fots på en kvart. Butik finns, två hamnar samt en bra restaurang som tycks vara något av öns medelpunkt. Boende ska finnas i form av bland annat ett familjedrivet Bed & Breakfast, men de telefonnummer jag fick tid i somras fungerade inte.
Skulle du vara i behov av mera stillhet och kanske även vill ha ett boende på längre tid kan Husarö rekommenderas. Båttrafiken är god mellan Husarö och näraliggande Möja, Ingmarsö och Finnhamn. På Husarö finns relativt god tillgång till bad, fast just inte så mycket annat att göra. Däremot finns en rad stugor att hyra, framför allt på längre tid. Fråga lokalbefolkningen efter familjen Österman, som hyr ut.
• TA DIG DIT: xxx
• ATT GÖRA: xxx
• PLUS/MINUS: xxx
• LÄNKAR: xxx
• TA DIG DIT: xxx
• ATT GÖRA: xxx
• PLUS/MINUS: xxx
• LÄNKAR: xxx
In this article