2630


Trålaren Alakrana efter att fartyget släppts på tisdagen och fick eskort av krigsfartyg.
Kapten dör efter skottskada
i nytt somaliskt kapardrama

Somaliska pirater orsakar nya dramatiska incidenter vid och på havet utanför Somalia på Afrikas östsida. Fraktfartyget Maersk Alabama – vars kapten Richard Phillips tillbringade flera dygn tidigare i år i en manöveroduglig livbåt tillsammans med de pirater som höll honom fången – utsattes för ett nytt kapningsförsök på onsdagen. Enligt flera nyhetsmedier klarade fartyget av att avvärja attacken den här gången.

Befälhavaren på en kemitanker som kapades av pirater tidigare i veckan, med 28 nordkoreaner ombord, avled däremot av de skottskador han fick vid kapningen, rapporterade AFP på onsdagen. Kaptenen fick först vård i land men återvände till sitt fartyg i dålig kondition, där han dog.

Samtidigt på onsdagen drabbade några kapare själva samman i en intensiv eldstrid i en intern kamp om den lösensumma som betalades ut sedan den spanska tonfisktrålaren Alakrana släppts i tisdags. Fartyget hölls av kaparna i 47 dagar med 36 besättningsmän ombord. Trålaren var under tisdag-onsdag på väg till Seychellerna, där besättningen väntas flyga hem till sina familjer efter dramat.

”Det var häftig eldstrid mellan några av våra vänner”, rapporterade en av kaparna till en lokal journalist på plats i Somalia, enligt CNN. Två av kaparna ska ha skadats i bråket över lösensumman på 4,5 miljoner US-dollar.

Lösensumman, som inte bekräftats officiellt av Spanien, vållar nu politisk debatt i landet. Oppositionen ifrågasätter det lämpliga i att regeringen betalar ut lösensummor till kriminella gäng, enligt nyhetsrapporter på onsdagen.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article