1601
TV: Här bordar israelisk militär hjälpfartyget
Israels dödsattack
fördöms av världen
Upp till 19 döda – Israel: ”Självförsvar”
UPPDATERAD: De sex fartyg med bland annat svenska aktivister ombord som var på väg på Medelhavet med en hjälpsändning till det avspärrade Gaza, har stoppats av Israel i natt. Åtminstone ett av fartygen stormades och israelisk militär ska ha öppnat eld. Enligt uppgifter på morgonen har över tio personer dödats vid angreppet.
I Turkiet, varifrån flera av fartygen och aktivisterna ombord kommer, rapporteras att två av de turkiska aktivisterna ombord har dödats. Den israeliska militären ska ha mött hårt motstånd ombord från personer med yxor och knivar, enligt uppgifter från en israelisk tv-kanal. AP skriver att en aktivist ska ha snott ett skjutvapen från en israelisk militär, som avfyrades av misstag eller avsiktligt. Israelisk tv påstår att ”minst 19” dödats.
Uppgifter förekommer om att Israels aktion mot fartygen, som man hotat stoppa med ”begränsat våld” från militären, har skett på internationellt vatten. Det är i så fall försvårande för Israel, eftersom ett land bara har jurisdiktion på sitt eget territorialvatten.
Israel hävdar att soldaterna agerat i självförsvar när de kom ombord på fartygen, och ett par filmer som dykt upp på internet (se videorutan ovan samt den här länken) ger visst stöd för det. Där ses påstådda aktivister som slår mot soldaterna med käppar. Samtidigt borde demonstranter med käppar inte vara någon match för den välutrustade och välutbildade israeliska militären. Dödsfallen och ”självförsvaret” ska också ses mot bakgrund av att attacken ska ha skett på internationellt vatten.
Från stora delar av världen fördöms nu dödsskjutningarna och Israels bordning av fartygen.
ANALYS: Av de osäkra uppgifter som kommit under dagen kan man åtminstone slå fast tre saker:
1. Själva operationen verkar ha varit klantigt utförd, alternativt gått snett på ett sätt som Israel inte väntat sig. På den film som cirkulerar på internet och som visar när kaos utbryter ombord på ett av fartygen, syns en ensam beväpnad israelisk soldat som direkt tvingas springa och gömma sig för aktivisterna ombord. Soldaten tycks ha firats ned från helikopter. Det kan inte vara en lämplig strategi att vinscha ned enstaka soldater direkt på däck om syftet är att stoppa en konvoj.
2. Uppgifter finns om att aktivisterna tillgrep ett vapen av en israelisk militär som användes mot militären själv. Det är förstås försvårande för aktivisterna, om det stämmer, att de stjäl vapen och själva öppnar eld, när nu syftet med konvojen sägs vara fredligt. Samtidigt – skedde tillslaget på internationellt vatten så hade Israel ändå ingen rätt att ta över fartygen. Och återigen: det tycks tyda på viss klantighet att kunna sno vapen från en militär.
3. Hur man än vänder och vrider på saken så är tillslaget och dödsfallen en massiv prestigeförlust för Israel. I princip ”hela världen”, som det rapporteras nu, fördömer operationen, som ger vatten på kvarnen åt alla arabländerna i regionen, inklusive USA:s antagonist Iran.
Bland andra den svenska författaren Henning Mankell fanns ombord på ett av fartygen. Status för honom och andra svenskar liksom de flera hundra övriga aktivisterna var okänd vid 17-tiden. Den israeliska militären styrde fartygen under dagen mot hamnstaden Ashdod. Svensk UD-personal har inte fått komma in på hamnområdet där, enligt Ekot.
En bloggare på Sky News resonerar kring den ”klantiga operationen”:

Det var aldrig tänkt att se bra ut, och det visste israelerna. Men det skulle heller aldrig bli så här illa.

Turkiska fartyget ”Mavi Marmara” i konvojen ”Ship to Gaza” som bordades av israelisk militär tidigt i morse.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article