1442


Här öppnar Egypten

gränsen mot Gaza idag

På eftermiddagen kom nyheten att Egypten öppnar en gränspostering mot Gaza för införsel av mat och andra nödvändigheter och för att låta palestinier passera. Gränsen hålls öppen ”until further notice”, rapporterar Reuters.
Hamas, som styr Gaza, meddelar: ”Rafah crossing is open every day from 9 a.m. (0600 GMT) to 7 p.m.”
Det är en gränspostering vid staden Rafah (se kartan) som öppnar. Bara under korta perioder har gränsen öppnats under de tre år som gått sedan Hamas vann valet i Gaza, och Israel därefter inledde sin blockad mot det palestinska området.
Öppnandet av gränsen kommer ett dygn efter att israeliska soldater sköt ihjäl nio personer på den flotta av fartyg (se tidigare inlägg) som i en politisk aktion skulle segla till Gaza med förnödenheter. FN med flera har fördömt både Israels insats på Medelhavet tidigt på måndagmorgonen och den tre år gamla blockaden mot Gaza.
AP rapporterar att två ytterligare fartyg med förnödenheter seglar mot Gaza och väntas anlända senare i veckan. Militära experter är samtidigt konfunderade över hur den israeliska insatsen kunde gå så snett. AP:

Military analyst Reuven Pedatzur, also writing in Haaretz, said he didn’t understand why soldiers weren’t ordered not to open fire with live ammunition under any circumstances. Commandos said they carried paint guns — a non-lethal means to help control crowds — and that the pistols they carried were meant to be used as a last resort.

Även internt i Israel får regeringen och militärledningen kritik, skriver The Christian Science Monitor, även om den kritiken visserligen ser annorlunda ut än det fördömande som kommer från utlandet:

”It’s the military failure combined with the international damage. Most people could live with that if it had been done successfully,” says Tom Segev, a leading Israeli historian.

Gränsöppningen från Egypten följer på fem år av försämrade relationer mellan Israel och Gaza, men också av internt bråk mellan Det Hamasledda Gaza och Fatahkontrollerade Västbanken. Israel drog åter sina trupper från Gaza 2005 och en EU-ledd bevakning vid Rafah skulle se till att vapen inte smugglades in i Gaza från Egypten, enligt Reuters. När det systemet havererade skärpte Israel kontrollen över Gaza.
Strax därefter, i juni 2006, kidnappade Hamas en israelisk soldat som fortfarande sitter fängslad i Gaza. Förhandlingar om honom mellan Hamas och Israel har gått trögt och resulterade i en intensifierad kris efter att Hamas, terroriststämplat av bland andra Israel, tog makten i Gaza efter ett val.
KARTA: Här öppnar Egypten gränsen
Punkten A: här vid Rafah kan palestinier nu passera.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article