1327

Sista resan till rymden
NASA:s rymdfärjor skrotas senare i år
I tisdags tog rymdfärjan Atlantis mark i Florida efter en uppskjutning och flygning upp till den internationella rymdstationen som beskrevs som i det närmaste perfekt, utan tekniska problem. Ett helt odramatiskt uppdrag alltså, om det inte vore för en liten detalj: det var Atlantis sista flygning, efter ett kvarts sekel i tjänst inom det amerikanska rymdprogrammet.
De rymdfärjor som är i drift idag, förutom Atlantis även Discovery och Endeavour, är på väg att tas ur drift, såvitt jag förstår är bara två ytterligare flygningar med Endeavour och Discovery (uppdragen STS-133 och STS-134) planerade. Jag har även läst nånstans att det finns en liten chans att Atlantis möjligen kan få göra en sista resa någon gång nästa år, men sedan skrotas NASA:s rymdfärjor och amerikanska astronauter får istället åka med gamla men pålitliga ryska Soyuz-raketer upp till stationen tills en ny typ av farkost finns på plats 2015, eller vad det kan bli.
TV: Här landar Atlantis för sista gången
Det var länge sedan jag var speciellt fascinerad av rymden, men däremot är det sjukt mäktigt när en rymdfärja startar och lyfter i kvällsmörkret, något jag bara sett på film hittills. Kraften som släpps lös vid start måste vara något av det mäktigaste som människan åstadkommit – oavsett vad man tycker om att lägga pengar på rymdresor. Det eventet vore kul att uppleva. Så jag har en liten fundering på en resa till Florida mot slutet av året, när någon av de sista planerade flyningarna ska göras. Endeavours flygning är planerad till november 2010, vilken kan bli den sista resan över huvudtaget med en rymdfärja. Ska se hur det ser ut med biljetter vid den tidpunkten. (Alltså biljett till Florida, inte med rymdfärjan…)
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article