3613
…OCH HÄR ÄR LONDON
Klassisk London-dubbbeldäckare.
Full English Breakfast.

WEEKEND I BILDER Så här kan en oktoberweekend i London se ut: mörkt höstrusk, fin sensommarsol, Full English Breakfast, dubbeldäckare, Piccadilly Circus, musikal i nöjeskvarteret West End – och en båttur på Themsen.
Klicka här för mina Londonbilder från helgen den 15-17 oktober.

Vill du också till London i höst?
Det finns goda skäl, inte minst ekonomiska: pundet har sjunkit under hösten och handlas nu kring 10:50, ett tapp på 8-9 procent sedan mitten av augusti (se kurvan). Det gör det billigare än på länge att shoppa i London för en svensk. Dessutom finns billiga flyg i uppsjö, även om flygtiderna inte alltid är de bästa för de allra billigaste biljetterna.

En Resande Reporters Äventyr har granskat flygutbudet – här är tre prisexempel på Londonbiljetter för första helgen i december (fredag 3 dec – söndag 5 dec, eventuella tillägg ej medräknade):

  • SAS tar dig från Arlanda till Heathrow och tillbaka för 3 104 SEK, vid en sökning på sajten Travelstart, med flygtid ut från Stockholm kl 09.35 på fredagen och återresa kl 19.05 på söndagen. Det ger bra tidseffektivitet men är dock inte billigast. Norska Norwegian är konkurrenskraftigt på London och erbjuder i princip samma resa T&R, med något annorlunda avgångstider, för 2 392 SEK.
  • Ett annat alternativ är att boka två separata enkelbiljetter. Vi använde Supersavertravel.se och fick det här alternativet: 656 SEK Arlanda–Heathrow enkel resa med British Airways kl 20.55. Det är dock ingen vidare avgångstid, på antagandet att du tar fredagen ledig och hellre vill tillbringa den i London än Stockholm. En bättre variant är då utresa 07.10 från Arlanda, till priset 1 046 SEK för en enkelbiljett. Hem kan du komma för 1 782 SEK med flygtid 20.25 från samma Heathrow på söndagen. Totalkostnad för alternativet med fredagen i London: 2 828 SEK.
  • För den som verkligen vill spara pengar är det de riktiga lågprisbolagen som gäller. Ryanair är svårslaget när det gäller priser, även om man kan säga en hel del om service, flygtider och logistik. Ryan tar dig från Skavsta utanför Nyköping kl 18.15 på fredagen och tillbaka från Stansted (Ryanair flyger även på Londonflygplatsen Gatwick) kl 20.05 på söndag den 5 dec för 1 262 SEK. Men – ännu billigare, fortfarande med Ryanair, blir det när samma biljett bokas som två enkelbiljetter via Skyscanner.se: 973 SEK.

TRE ANDRA BRA TIPS: 
1. Sök direkt på sajterna hos de flygbolag du vet flyger frekvent på London, exempelvis Norwegian.se, SAS.se och Britishairways.se.
2. Har du inte bestämt datum? Använd en sökmotor för att skaffa dig överblick om när det är billigast. Det finns flera sådana sajter (av varierande kvalitet), två av dem är Skyscanner.se (se bilden nedan) och Momondo.se. Observera dock att priserna som visas i sökmotorn inte alltid visar sig existera när du väl ska boka din biljett.

3. Har du inte bestämt resmål? Antag att du bara vill bort från det svenska vinterslasket, no matter where – då är ressajten Kayak.se och dess funktion Explore något för dig. Här väljer du hur mycket din biljett får kosta – och sajten levererar förslag på destinationer (bilden nedan). Exemplariskt för den extremt flexibla resenären.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article