1922

TV: Här lyfter Gagarin 
på första rymdresan 1961

Sovjetunionen blev först i 
rymden – för 50 år sedan

Gagarin firas som hjälte
efter 108 minuter i rymden.

Idag för 50 år sedan, den 12 april 1961, lyfte den ryska raketen med kosmonaut Yuri Gagarin ombord för den första rymdresan någonsin. En gigantisk prestigevinst för Sovjet, och ett monument i tiden för mänsklighetens tekniska utveckling som triggade Kennedy att utlova en amerikansk månresa för 1970.

Gagarin-dagen har firats i årtionden, men årets festligheter med 50-årsjubileet är förstås något extra. I Moskva pågår just nu en utställning med en replika av Gagarins rymdkapsel. Daily Mail rapporterar om studenter som firar Gagarins varv runt jorden, och Brian May från brittiska rockgruppen Queen har gjort en speciell Gagarin-sång, berättar ryska Ria Novosti.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article