2396

Här ber danska gisslan för 
sina liv: ”Vi är rädda jämt”

Den danska besättningen från ett mindre lastfartyg har varit fångna hos de somaliska piraterna i ett halvår. I två filmer på Youtube uttalar sig tre av besättningsmännen, två danskar och en filippinare, om de hemska förhållanden under vilka de hålls som gisslan. ”Vi är rädda hela tiden. Piraterna pekar ständigt med vapen mot oss”, säger en av dem. ”Jag tror inte jag lever så länge till. Snälla, hjälp oss att bli fria” ber en annan, enligt den somaliska nättidningen Sunatimes.com som rapporterade den 17 juli om fallet.

Under årets första sex månader rapporterades 266 piratattacker i vattnen utanför Somalia i östra Afrika jämfört med 196 året före. Piratattackerna ökar kraftigt och de senaste åren har sjöröveriet blivit alltmer sofistikerat: piraterna tar sig allt längre ut från kusten och opererar nu med moderskepp från vilka snabba gummibåtar skickas efter fartyget som ska kapas. Beväpningen ökar också – granatgevär och automatvapen beskrivs som standardutrustning. Runt 500 sjömän sitter för tillfället gisslan, rapporterades det nyligen, i väntan på att lösensummor på miljontals dollar ska betalas för att släppa fartyg och besättning. Exempel finns där pirater kapat en hel oljetanker.

Ett annat tragiskt fall är den danska småbarnsfamiljen Quist Johansen som suttit som gisslan ihop med två besättningsmän sedan i februari 2011 då deras fritidsbåt kapades i vattnen utanför Somalia. Lösensumman rapporterades först vara 15 miljoner kronor, men ska ha sänkts till 5 miljoner kronor. Något som man hemifrån dansk sida säger är för högt. Mamman i familjen och en dotter ska ha blivit sjuka under fångenskapen och bland annat enligt en artikel i Aftonbladet i juni vet ingen för tillfället exakt var familjen befinner sig. I maj ska piraterna ha avvisat ett bud på 600 000 dollar för att släppa familjen fri, skrev danska Ekstra-Bladet. I maj pågick intensiva förhandlingar om familjens frigivning, rapporterade danska Politiken, men därefter har få nya uppgifter kommit.

Nyligen mördades fyra amerikaner av kaparna sedan lösensumman inte betalats i tid, rapporterade bland annat The Wall Street Journal.

Mer läsning:

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article