2921
2921

Det finns tre The Smith på Manhattan. Ett mellan 10:e och 11:e gatan längs tredje avenyn, ytterligare ett vid Lincoln Center längs Broadway. Ett tredje etablissemang finns uppe vid 51:a gatan längs andra avenyn  (karta). Det är det tredje av dem som vi testat – och det var en trevlig upplevelse. Först kort om själva området: gatorna 48-53 längs andra avenyn är faktiskt ett riktigt stabilt mat- och partydistrikt. Där finns irländsk pub, billiga burgerhak, stylish klubbar och annat som gör att det går att fördriva flera kvällar i kvarteren med att testa de olika ställena.

Och så finns som sagt The Smith, en rymlig och snyggt utgjort brasseria med vitt kakel, ett rejält och högt långbord med pallar och en relativt rymlig bar. Baren har inte direkt stans bästa utbud av öl på tapp, så riktiga ölkonnässörer gör sig kanske hellre besvär någon annanstans. Drinkar däremot finns det gott om på menyn. En Sweet Wilbur med bourbon som bas går loss på 13 dollar.

Kort sagt är The Smith ett ställe där det ledigt går att fördriva en helkväll i goda vänners lag. Eller goda kollegors lag kanske, för vi anar att det är ett typiskt after work-ställe för kontorsråttor i närheten. Stilen på besökarna är dock inte snofsig, snarare uppblandad, och det finns ingenting som antyder att The Smith skulle rikta sig mot ett på något vis förnämt klientel.

Caesarsalladen vi hittar på menyn visar sig vara mycket prisvärd – en gigantisk laddning med kyckling övertäckt av ett tjockt lager parmesan som stekts i panna och blivit till ett hårt lock (bilden). Det har vi inte sett någon annanstans. Portionerna är över lag rikliga. Priserna på middagsmenyn ligger mellan runt 20 och upp till 35 dollar för en filet mignon.

Lokalens rymlighet är halva finessen med The Smith. Det går att starta i baren, fortsätta till någon hörna och avrunda vid ett middagsbord. Och sedan, om man vill, fortsätta in i dimman på något av grannhaken längs den här delen av andra avenyn.

Till New York-guiden 

Caesarsallad på The Smith, midtown Manhattan.
Caesarsallad på The Smith, midtown Manhattan.

VIDEO ÄGAREN JEFF LEFCOURT OM THE SMITH

 

In this article