1328
1328
Inequality for all
Inequality for all

Såg en väldigt intressant dokumentär ikväll (den finns på Netflix för de av er som prenumererar) om orsakerna till det ständigt, som det verkar, ökande gapet mellan rika och fattiga i USA. Filmen heter Inequality for All och är gjort av Bill Clintons tidigare arbetsmarknadsminister, Robert Reich.

Här kan du se trailern.

 

Kort bakgrund: Skillnaderna mellan fattiga och rika i USA är just nu större än de varit på väldigt länge – närmare bestämt sedan de goda tiderna under slutet av 1920-talet då börsen gick upp och upp och upp fram till den berömda kraschen 1929. Uppgifterna kommer från en forskare, Emmanuel Saez, vid universitet i Berkeley, Kalifornien, som granskat deklarationsuppgifter sedan början av 1900-talet.

Det finns en rad orsaker till att gapet ökar. En är, väldigt kortfattat, att skatterna sänkts – USA har faktiskt haft runt 80 procents marginalskatt för höginkomsttagare en gång i tiden, enligt Reichs film. En annan är att löneökningarna för en stor del av medelklassen helt enkelt upphört sedan 30-40 år.

Den här grafen visar en del av vad det handlar om:

Löner och produktivitet ökade i jämna steg i USA – fram till cirka 1970-80.
Löner och produktivitet ökade i jämna steg i USA – fram till cirka 1970-80.

 

Vad visar kurvorna? Jo, efter andra världskriget ökade produktivitet (den översta kurvan) och löner ungefär i jämna steg, fram till 1970 ungefär. Där upphörde lönerna att öka. Med inflationen medtagen i beräkningen så innebär det att många medelklassamerikaner i själva verket tjänat mindre och mindre de senaste 30 åren. Därmed har de fått mindre pengar att spendera vilket, anser en hel del ekonomer nu, hotar hela USA:s ekonomi.

Det är detta som Inequality For All handlar om.

 

De senaste veckorna har jag rapporterat i SvD (och här på bloggen) om exempelvis demonstrationer i New York för högre löner. Allt detta hänger ihop med den stagnerande löneutvecklingen och framväxten av en skara fattiga medborgare i USA som enligt folkräkningsmyndigheten är så stor som en tredjedel av befolkningen, cirka 100 miljoner amerikaner.

Jag hoppas kunna skriva mer om detta i SvD framöver – tills dess kan du alltid se den här filmen.

 

(Bilden ovan är från en demonstration för fler billiga bostäder i New York från början av 2014. Foto: Erik Bergin)

In this article