1382
1382

Washington kokar över nyheten som alla etablerade medier i USA missade innan den var ett faktum: att Eric Cantor, republikanernas majoritetsledare i representanthuset och en mycket etablerad politiker, förlorade sin plats till en i princip okänd ekonomiprofessor vid namn David Brat vid det republikanska primärvalet i Virginia i tisdags.

Cantor hade tänkt sig att kröna sin politiska karriär med att bli talman i representanthuset, en post som nu innehas av John Boehner. Nu åkte han istället ut ur politiken helt.

Ingen av de etablerade medierna såg århundradets primärvals-skräll komma. Istället trodde alla att Republikanerna hade gjort upp med den Tea Party-falang långt ut på högerkanten som beskylldes för att ha orsakat förra årets stora politiska kaos i Washington kring USA:s skuldtak och budgetkris.

Nu drar politiska experter i båda läger slutsatsen att kommande år fram till presidentvalet 2016 ånyo kommer att handla om konfrontation, snarare än kompromiss. I november återstår det att se om Demokraterna kan behålla sin majoritet i senaten – om inte är president Obama en så kallad ”lame duck” under återstoden av sin tid i Vita Huset, med republikansk majoritet i båda kamrarna i kongressen.

David Brat beskrivs som en djupt religiös ekonomiprofessor vid Randolph-Macon College i Virginia. Han har bland annat skrivit en akademisk artikel på ämnet hur gud inverkar i ekonomin. Och backas upp av extremhögern i Tea Party-rörelsen, ett faktum som nu antas vrida hela det republikanska partiet åt höger kommande år.

Här är ett par bra artiklar för den som vill veta mer om det som just hänt:

Politico: Cantor trodde han styrde Republikanerna åt rätt håll – förlorade

New York Times: Den största politiska skrällen på längeDetta är David Brat

Washington Post: Vad gick fel för Eric Cantor?

In this article