1924
1924

FORT LAUDERDALE, SÖNDAG Söndagen blev en helt perfekt dag, jag känner mig glad över allt fint jag sett. Jag började med att jobba tre timmar på ett jobb om båtmässan, så på det viset var det kanske ingen perfekt start på en ledig helgdag. Men sedan bestämde jag mig för att gå ut till stranden, en promenad på en dryg timme. Utan frukost i magen gav jag mig iväg och hamnade vid ett område som kallas Fort Lauderdale Riverwalk, vilket är precis vad det låter som. Strandpromenaden snirklar sig utmed strandbanken där restauranger och kaféer och små parker gör omgivningen omväxlande.

Kartan visar promenaden:

Promenaden genom centrala Fort Lauderdale.
Promenaden genom centrala Fort Lauderdale.

 

Det är lätt att leva det goda livet i Fort Lauderdale. Ett par kilometer in i stan från Atlantkusten snirklar sig kanaler med villor och enstaka hyreshus utmed, bara meter från vattnet. Stan är både trevlig och vacker, åtminstone de delar jag vandrat igenom idag, gatorna raka och breda, det är nära till vatten, kust och båtlivet. Och ett par mil söderut finns Miami, med allt vad den stan erbjuder. Kör norrut istället och du befinner dig snart i Orlando, Disney World och Cape Canaveral. Väster- och söderut finns the Everglades.

En av Fort Lauderdales kanaler.
En av Fort Lauderdales kanaler.
Det goda livet – fina villor, vatten och båtar i centrala Fort Lauderdale.
Det goda livet – fina villor, vatten och båtar i centrala Fort Lauderdale.
En stor fritidsbåt i en kanal bredvid Las Olas Boulevard.
En stor fritidsbåt i en kanal bredvid Las Olas Boulevard.

 

Jag käkade lunch – kycklingsallad – på ett irländskt ställe med perfekt utsikt över kanalen. Där hände grejor hela tiden: ena minuten kom en passagerarbåt i form av en hjulångare brölande, nästa sekund dök en liten bogserbåt upp i full karriär, släpande på en stor lyxkryssare jag aldrig trott hade fått plats i kanalen över huvudtaget.

ANNONS

Därifrån fortsatte jag österut mot havet längs stans huvudaveny, Las Olas Boulevard. Den är kantad med restauranger, boutiquer och en och annan klubb som lever upp på kvällen. Ute vid båtmässområdet gick jag in och lånade dasset, men det var egentligen den enda tid jag spenderade på mässan idag. Istället gick jag ut till stranden och satte mig.

Så här såg det ut där:

Beachen vid Fort Lauderdale.
Beachen vid Fort Lauderdale.
I kikaren ser jag fiskebåtar kämpa för att hitta fångst.
I kikaren ser jag fiskebåtar kämpa för att hitta fångst.
Rader av sådana här fiskebåtar ligger och väntar på kunder bred vid Bahia Mar Hotel utmed Seabreeze Boulevard.
Rader av sådana här fiskebåtar ligger och väntar på kunder bred vid Bahia Mar Hotel utmed Seabreeze Boulevard.
Jag kostar på mig en selfie utmed Seabreeze Boulevard.
Jag kostar på mig en selfie utmed Seabreeze Boulevard.

 

Det är väldigt vilsamt att sitta på en beach och kolla ut över havet. Därute syntes hyrfiskebåtar som kavade fram och tillbaka. I kikaren såg jag hur de drog reven fram och tillbaka i hopp om napp. Ett tomt lastfartyg låg på redden och väntade på att angöra Fort Lauderdales Port Everglade. Folk promenerade fram och tillbaka och en liten tjej badade. Blåsten gjorde att jag avstod.

Jag lullade söderut och tog mig via en gratisbuss till den avlägsna del av mässområdet där båtmässans tre största segelfartyg låg förtöjda. Imponerade fartyg, dock svåra att fotografera på ett vettigt sätt på grund av motljus:

Segelfartyg i jätteformat till salu.
Segelfartyg i jätteformat till salu.
Segelfartyg i jätteformat till salu. Det vita skeppet heter Felicita West och kan bli ditt för 25 miljoner — dollar.
Segelfartyg i jätteformat till salu. Det vita skeppet heter Felicita West och kan bli ditt för 25 miljoner — dollar.
Segelfartyg i jätteformat till salu.
Segelfartyg i jätteformat till salu.
Segelfartyg i jätteformat till salu.
Segelfartyg i jätteformat till salu.
Världens största passagerarfartyg Allure of the Seas lägger ut från Fort Lauderdales kryssningshamn.
Världens största passagerarfartyg Allure of the Seas lägger ut från Fort Lauderdales kryssningshamn.

 

Därifrån tog jag taxibåt till en brygga vid båtmässans entré och gick sedan tillbaka in mot stan. Vid en europeisk trattoria stannade jag till och njöt av två glas rödvin, lasagne och lite glass. Sedan taxi åter till hotellet, där jag sitter nu. Imorgon vid lunch flyger jag åter till New York.

Jag är sammantaget väldigt glad över de här dagarna och för chansen att få se Fort Lauderdale från den här positiva sidan. Särskilt söndagen har bara varit total njutning. Sådant behöver man ibland.

Kvällsvy över en av Fort Lauderdales kanaler från taxibåten på söndagskvällen.
Kvällsvy över en av Fort Lauderdales kanaler från taxibåten på söndagskvällen.
In this article