1295
1295

FORT LAUDERDALE, LÖRDAG — Det blir ett kort blogginlägg idag också, helt enkelt för att det råkat bli sent nu igen. Jag har suttit och jobbat på hotellrummet på kvällen och då flyger tiden iväg. En kort resumé av dag nummer två på en av världens största båtmässor  kostar jag dock på mig.

Jag har faktiskt utnämnt en favorit bland alla båtar. Kriterierna var att båten ska gå att använda i svensk skärgård — och därmed rök de allra flesta som visas upp här. Inte heller den här är perfekt, den saknar exempelvis ankare i aktern, men det går ju ganska lätt att montera dit.

Och vinnaren… presenterar jag inte nu, den får du läsa om senare här på bloggen. En massa bilder utlovas.

I övrigt: Helikopter måsta man ha tillgång till om man äger en lyxyacht. Jag har sett två eller tre megayachter med helikopterplatta och idag inspekterade jag en helikoptermodell från Bell som visades upp på en brygga. Så här ser den ut:

ANNONS

En Bell 429 Jet Ranger.
En Bell 429 Jet Ranger.
En Bell 429 Jet Ranger.
En Bell 429 Jet Ranger.

 

Amerikanska sportfiskebåtar är en märklig variant av fritidsbåt, åtminstone för oss svenskar. Extremt låg i aktern, med ett högt och långt förskepp, ofta styrning utomhus på övervåningen och med det höga utkikstornet där uppe. Här är två modeller från amerikanska Viking, en 92-fotare och en 70-fotare. Inuti finns all tänkbar lyx och teknik. Tv:n kommer exempelvis upp ur en lucka i en hylla och middagsbordet har marmorskiva.

Amerikanska fritidsfiskebåtar i lyxversion, en Viking 92 till vänster och en Viking 70 till höger. 70:an fick jag gå ombord på.
Amerikanska fritidsfiskebåtar i lyxversion, en Viking 92 till vänster och en Viking 70 till höger. 70:an fick jag gå ombord på.
Middagsbordet i Vikings 70-fotare. Bakom bänken till höger finns köket. TV:n till vänster hissas upp och ned ur en lucka i träpanelen och kan visa digitala instrument för båtens två motorer, elsystem, vatten- och bränsletankar och annat.
Middagsbordet i Vikings 70-fotare. Bakom bänken till höger finns köket. TV:n till vänster hissas upp och ned ur en lucka i träpanelen och kan visa digitala instrument för båtens två motorer, elsystem, vatten- och bränsletankar och annat.
Vikings 92-fotare framifrån.
Vikings 92-fotare framifrån.

 

Och här nedan är mässans dyraste båt, bakifrån, lyxkryssaren Swan som mäter 60 meter och blir din för nätta 343 miljoner kronor. Interiören i de flesta av dessa megakryssare är bortom allmänhetens räckhåll, såvida du inte bokar tid med en mäklare som visar dig runt.

fl-lauderdale-580px-day2-swan
Swan, 60 meter lång, sjösatt 2011 och renoverad 2014.

 

På eftermiddagen gick jag mig en promenad över bron som leder ut till den smala landremsa där båthamnarna ligger. Där fångade jag vyn på bilden här nedanför.

Efter det gick jag ock käkade på en fisk- och skaldjursrestaurang som lånat namn och tema från filmen Forest Gump med Tom Hanks, om ni minns den. Givet vis heter stället Bubba Gumps Shrimp Shop, eller om det var Shrimp Factory. Jag kan rekommendera den friterade kycklingen med potatismos. Vid det laget hade vädret faktiskt blivit ganska kallt och det blåste en hel del, så det blev en taxi åter till hotellet.

Ute på promenad: vy över båtmässan och Fort Lauderdales hamn.
Ute på promenad: vy över båtmässan och Fort Lauderdales hamn.

 

Det var dagens båtnoteringar från Fort Lauderdale, mer kommer senare — inklusive Mässans Bästa Båt.

Läs tidigare inlägg om båtmässan i Fort Lauderdale här.

In this article