1310
1310

newyork-logoONSDAG KVÄLL — Idag, onsdag, har det gått en vecka sedan jag blev ensam kvar här när H flyttade åter till Sverige. Som tur är, höll jag på att säga, har jag haft så mycket att göra, åtminstone sedan i måndags, att tiden flaxat iväg.

Särskilt igår då jag hanterade Max Stenbecks tragiska dödsfall samt idag när Feds räntebesked kom. Nu hoppas jag att resten av veckan blir lugn och sansad nyhetsmässigt. Tanken är att jag och fotograf Höök ska iväg på en reportageresa nästa vecka, men jag har dessvärre inte hunnit förbereda den särskilt mycket alls.

Och det finns annat i New York just nu som heller inte går i rätt riktning: vädret.

För en vecka sedan noterade jag självsäkert, efter en promenad upp i Central Park som vi gjorde måndagen den 9 mars, att våren minsann var på väg. Visst låg isen kvar på dammarna i parken, men vad gjorde väl det när man kunde gå med uppknäppt jacka och höra smältvattnet porla.

ANNONS

Det borde jag aldrig ha skrivit.

För i måndags, en vecka senare, gjorde jag om samma promenad – och fann få vårtecken. Nu när detta skrivs är det visserligen onsdag som sagt, men jag tvivlar på att särskilt mycket hänt. Se på de här bilderna från måndagen den 16/3:

Det ser nästan ut som att ett snöoväder är på väg att dra in.
Det ser nästan ut som att ett snöoväder är på väg att dra in.
Kompakt is täcker dammarna i Central Park den 16 mars 2015.
Kompakt is täcker dammarna i Central Park den 16 mars 2015.

Ett av få tecken på blomning under promenaden i måndags fann jag vid 30:e gatan och Lexington Avenue, tror jag det var, där man kunde beskåda detta träd med vad som liknar gröna små blad i kronan:

Ett av få vårtecken på Manhattan: något som liknar gröna knoppar på ett träd vid 30:e gatan/Lexington.
Ett av få vårtecken på Manhattan: något som liknar gröna knoppar på ett träd vid 30:e gatan/Lexington.

Vad som adderat till eländet de senaste dygnen är dessutom att det blåst som satan i stan, nästan fånigt starka kastbyar som välter skyltar, får kepsar att fara till väders och lämnar frisyrer i kaotisk oreda.

För nästan precis ett år sedan skrev jag efter en promenad utmed East River att våren var på väg vid den här tidpunkten. I år hoppades jag att jag skulle kunna bräda det, men nu är jag ytterst tveksam. Risken verkar överhängande att Stockholm hinner före.

Ta en titt på den här väderprognosen för New York, utprintad på onsdagskvällen. Någon som tycker att det doftar vårväder?

Ruggigt vårväder i NYC...
Ruggigt vårväder i NYC…

En svag tröst är att Stockholm är ungefär lika illa:

...men Stockholm är inte mycket bättre.
…men det har Stockholm också 🙂

Som tur är – för att nu knyta ihop påsen – så går vår planerade tjänsteresa söderut. Får helt enkelt se till att den blir av.

In this article