4286
4286

Det var en alltigenom osannolik händelse. Och den kom att för alltid förändra världen. Två cykeltillverkande bröder från ett fattigt hem i Dayton, Ohio, blev genom en serie händelser de första i världen att konstruera ett fungerande flygplan. Året var 1903, platsen Kitty Hawk, North Carolina.

Mer än hundra år senare är flyg vardagsmat och de flesta vet just inte mer om bröderna Orville och Wilbur Wright än att de blev de första att flyga.

Boken om bröderna Wright.
Boken om bröderna Wright.

Men en som numera vet mer är författaren och historikern David McCullough som på onsdagskvällen föreläste om sin senaste och tionde bok, The Wright Brothers, på megabokhandeln Barnes & Noble vid Union Square i New York.

Han ger en helt ny bild av bröderna, deras uppväxt och den serie omständigheter som kom att förvandla bröderna till flygentusiaster.

”De hade inte rinnande vatten i huset där de växte upp, det fanns ingen elektricitet. Men huset var fullt av böcker. Orvilles och Wilburs föräldrar uppmanade dem och deras syster Catherine hela tiden att läsa”, säger McCullough.

Bröderna Wright vid en av sina flygande maskiner när förra seklet var ungt.
Bröderna Wright vid en av sina flygande maskiner när förra seklet var ungt.

Bröderna Wright var aldrig ute efter att tjäna pengar, säger han, utan var istället akademiskt nyfikna på ämnet flygning, trots att ingen av dem hade universitetsutbildning eller forskarbakgrund. De var inte intresserade av kändisskap, även om de så småningom fick det, och de höll sig i möjligaste mån undan pressen.

De var samtidigt medvetna om att det de gjorde var farligt och riskerade av kosta dem livet. De flög, av det skälet, aldrig båda samtidigt, så att en av dem alltid skulle kunna arbeta vidare med flygprojektet om den andre omkom.

För författaren passar historien om bröderna Wright in i hans tidigare utgivning.

”Jag insåg när jag börjat med boken att det utgjorde tredje delen av en sorts serie ihop med två av mina tidigare böcker, den om bygget av Panamakanalen – ett av de största ingenjörsmässiga projekt som USA varit inblandat i – och den om bygget av Brooklyn Bridge i New York, som kostade liv och var ett jättebygge på sin tid”, säger han.

David-McCullough_Wright-Brothers-3
David McCullough, 81, på författarföreläsningen vid Barnes & Noble onsdagen den 6 maj. Foto: Erik Bergin

David McCullough, 81, har gjort sig ett namn som medryckande historisk författare under 50 år, han har vunnit flera Pulitzerpriser och andra utmärkelser. Till de mera kända böckerna hör hans verk om Harry S Truman, Brooklyn Bridge och The Greater Journey, om amerikaner i Paris under 1800-talet.

LYSSNA Här är New York-SPECIAL: Hör McCullough berätta om Bröderna Wright

NEW YORK-PODDEN Ur arkivet: Tidigare avsnitt av Här är New York

New York Times ger McCulloughs senaste bok ett hyfsat betyg, även om tidningen inte anser att den håller samma klass som hans tidigare verk. Läs NYT:s recension här. Här finns mer info om boken (Amazon).

Själv säger författaren att han arbetar annorlunda än många andra historiker, som håller sig till ett särskilt ämne.

”De blir experter, de har alla svaren. Jag vill inte vara expert. Jag har bara en massa frågor”, säger David McCullough.

WIKIPEDIA Detta är David McCullough

In this article