7833
7833

newyork-logoONSDAG — Kartor har alltid fascinerat. Mig, men säkert även många andra. Hur ofta har man inte till exempel suttit i båten och glott på sjökortet och liksom tänkt sig in i hur det skulle vara att glida in i än den ena viken, än den andra, och så vidare.

Häromkvällen snubblade jag över en rolig kartblogg, Mapsontheweb, som bland annat har en del mer eller mindre nödvändiga jämförelser av kartbilder. Här, till exempel, jämförs Sverige med Madagaskar:

http://mapsontheweb.zoom-maps.com/post/107684953709/size-of-sweden-compared-to-madagascar-more-size

 

Och här jämförs Vatikanstaten med Central park i New York:

http://mapsontheweb.zoom-maps.com/post/118219034026/size-comparison-between-vatican-city-and-central

 

Men den absolut coolaste – och aningen skräckinjagande – jämförelsen är den här, av vår planet Jorden svävande precis ovanför Jupiters yta med dess berömda storm som aldrig verkar mojna:

http://mapsontheweb.zoom-maps.com/post/115388321934/spaceexp-the-earth-compared-to-the-giant-red

Här är bilden i större version:

Plutteplaneten Jorden jämfört med Jupiter. Illustration: Michael Carroll

Jag kan inte ta gift på att storleksjämförelsen verkligen stämmer, men jag har å andra sidan ingen anledning att tro att den inte gör det. I vilket fall – Jupiter är helt klart en stor planet. Hur stor kan man få en uppfattning om från den här infografiken jag hittade via Google:

Grafiken visar planeten Jupiter i jämförelse med Jorden. Källa: Okänd
Grafiken visar planeten Jupiter i jämförelse med Jorden. Källa: Okänd

För den som till äventyrs vill göra egna kartjämförelser så kan jag rekommendera den här sajten, Mapfrappe, där du kan rita en kontur av en stad, sjö eller något annat och få den applicerad på vilken kartbild som helst.

Så här mäter sig till exempel Linköping (tätorten som den ser ut på kartan, inte kommungränsen) med New York-stadsdelen Brooklyn:

Linköping ryms gott och väl i Brooklyn.
Linköping ryms gott och väl i Brooklyn.

Jaha, det var veckans nördämne, kartor. Får se vad det blir nästa gång.

In this article