1729
1729

De mördar shiamuslimer, halshugger hjälparbetare och journalister och kastar ut homosexuella från hustak. Terrororganisationen Islamiska Staten, ISIS (också kallad IS, ISIL eller Daesh) har de senaste åren satt skräck i en hel värld i takt med att de erövrad stora landområden i Syrien och Irak och utropat sitt ”kalifat”, baserat på en överextrem tolkning av islam.

Som bekant bekämpas ISIS av USA och dess allierade från luften och, med varierande framgång, av bland den irakiska armén och kurdiska krigare på marken.

Men vad händer om det faktiskt inte går att besegra ISIS? Kan terrororganisationen utvecklas till något som liknar en fungerande stat? Som driver sophämtning, utfärdar visum och pass och som erkänns av andra nationer? Som rent av sitter med i FN:s generalförsamling?

Den hypotetiska frågan ställs och diskuteras i en intressant artikel i New York Times, som finns här, där det också framgår att ISIS på vissa platser faktiskt redan agerar mera som en ”normal” stat än som en terrorgrupp. I syriska Raqqa till exempel, ISIS självutnämnda huvudstad, har ett sorts lugn lagt sig efter en rad av år med amerikansk invasion, inbördeskrig och, tidigare, Saddam Husseins terrorstyre.

KARTA Raqqa, Syrien

Exempelvis är brottsligheten numera nära noll i ISIS-kontrollerade områden.

”Du kan resa från Raqqa till Mosul och ingen kommer att våga stoppa dig även om du bär på en miljon dollar. Ingen skulle ens våga ta 1 dollar”, säger Bidal, som bor i Raqqa, till New York Times.

“You can travel from Raqqa to Mosul and no one will dare to stop you even if you carry $1 million”

– Bilal, who lives in Raqqa/NYT

Skärmdump från new York Times.
Skärmdump från new York Times.

Mer läsning på samma tema finns i utrikesmagasinet Foreign Policy, som du hittar här.

In this article