1387
1387

Liberala New York Daily News, en av New York Citys klassiska tabloider, har det senaste året gått till hård attack mot republikanska politiker och presidentkandidater som motarbetar hårdare vapenlagar och vägrar förhandla om budgetar med demokraterna i kongressen (där, för all del, samma demokrater understundom också beskyllts för samarbetssvårigheter).

NY Daily News senaste politiska förstasida fredag den 15 januari går till frisk attack mot Ted Cruz, den republikanska presidentkandidaten och Texassenatorn, efter årets första tv-debatt på torsdagskvällen (som jag skrev om här).

Stående bredvid Donald Trump, som är från New York, på scenen fick Cruz frågan om han står bakom sin tidigare kritik av det han menar är liberala ”New York-värderingar”.

Absolut, slog Cruz fast:

”Alla vet att alla i New York är för aborter, stödjer homoäktenskap och att allt bara handlar om pengar och medierna”, attackerade Cruz – bara för att direkt manglas av Trump som beskrev eländet efter terrorattacken den 11 september 2001 så inlevelsefullt att till och med Cruz applåderade.

”Det där var en väldigt kränkande uttalande, Ted”, sa Trump.

Dagen efter får Ted Cruz ytterligare smisk för sin New York-analys, den här gången från Daily News.

Så här ser förstasidan ut:

New York Daily News etta fredag den 15 januari 2016.
New York Daily News etta fredag den 15 januari 2016.

Det är inte första gången Daily News kör på ”drop dead”-temat. En liknande förstasida kom till på 1970-talet, då New York City var timmar från att gå i konkurs. Men president Gerald Ford vägrade bevilja federal hjälp till staden.

Den ettan betraktas numera som en klassiker i tidningskretsar (även om Ford förnekade att han någonsin uttalat orden ”drop dead” med adressat New York City):

Från 1970-talet: Ett konkursmässigt New York City nobbas av president Ford.
1970-tal och ekonomisk kris: Ett konkursmässigt New York City nobbas av president Ford.

Det senaste dryga året, allteftersom tempen höjts i valkampanjandet inför presidentvalet i november, har Daily News framför allt gått hårt mot republikanska politiker och opinionsbildare.

Här är ett urval:

NRA-chefen Wayne LaPierre utmålas som "världens galnaste man".
NRA-chefen Wayne LaPierre utmålas som ”världens galnaste man”.
Tidningen utmålar vapenlobbyn NRA:s chef Wayne LaPierre som terrorist.
Tidningen utmålar vapenlobbyn NRA:s chef Wayne LaPierre som terrorist.
"Förrädare". Etta efter att republikaner varnat Iran för att underteckna president Obamas kärnkraftsavtal.
”Förrädare”. Etta efter att republikaner varnat Iran för att underteckna president Obamas kärnkraftsavtal.
"Dödspartiet". Republikanska politiker anklagas ge medhjälp till vapenlobbyn.
”Dödspartiet”. Republikanska politiker anklagas ge medhjälp till vapenlobbyn.
Miljardären Donald Trump utmålas som clown när han ställer upp i presidentvalet.
Miljardären Donald Trump utmålas som clown när han ställer upp i presidentvalet.
Daily News i en pastich på på Netflix-serien House of Cards, där Kevin Spacey bytts ut mot representanthusets talman, republikanen John Boehner, i samband med att det federala USA stängde ned, så kallad "shutdown", senhösten 2013 i brist på en budgetöverenskommelse.
Daily News i en pastich på på Netflix-serien House of Cards, där Kevin Spacey bytts ut mot representanthusets talman, republikanen John Boehner, i samband med att det federala USA stängde ned, så kallad ”shutdown”, senhösten 2013 i brist på en budgetöverenskommelse.
"Vad har DU gjort för vårt land?" Frågan ställs till republikanerna John Boehner, talman i rep-huset, och Texassenatorn Ted Cruz.
”Vad har DU gjort för vårt land?” Frågan ställs till republikanerna John Boehner, talman i rep-huset, och Texassenatorn Ted Cruz.
"Gud fixar inte det här" – tidningen häcklar republikanska politiker som enbart erbjuder böner efter ännu en amerikansk masskjutning.
”Gud kan inte fixa det här” – tidningen häcklar republikanska politiker som enbart erbjuder böner efter ännu en amerikansk masskjutning.

Lite roligt åt Ted Cruz kan man även ha med hjälp av satirbloggen The D.C. Brief, som publicerar fejkade politiska nyhetsartiklar (som att Englands drottning överväger ”ta tillbaka” Amerika om Donald Trump vinner valet).

Här är en story om Ted Cruz:

http://thedcbrief.tumblr.com/post/137104611530/canada-accept-no-responsibility-for-ted-cruz

In this article