1431
1431

Följande nyhetstext skrevs för SvD på söndageftermiddagen men blev inte publicerad på grund av dubbeljobb i Stockholm. Därför kör jag den här istället:

I ett nytt brev till kongresspolitiker på söndagen säger FBI-chefen James Comey att den federala polisen står fast vid sin tidigare ståndpunkt från juli, att Hillary Clinton inte ska åtalas för sitt mejlslarv.

NEW YORK I en presidentvalskampanj som vägrar sluta komma med nya överraskningar kom den senaste på söndagen, när FBI-chefen James Comey återigen uttalade sig om polisens intresse för Clintons eposthantering.

Nu skriver Comey att FBI har kvar samma ståndpunkt som man hade i somras, när utredningen mot Clintons privata mejlserver lades ned: att den tidigare utrikesministern inte ska åtalas.

Det nya brevet kommer en dryg vecka efter att Comey meddelade kongressen, med elva dagar kvar till valet, att man granskade nya mejl som potentiellt kan ha koppling till Clinton.

Clintons kampanj och alla demokrater exploderade i kritik mot den federala polisen, men även en många republikaner uttryckte förvåning över sättet på vilket FBI verkade riskera att påverka utgången i presidentvalet.

Som en effekt sjönk Clinton i opinionsmätningarna den senaste veckan.

Under hård press tycks Comey ha fått FBI-agenterna att jobba övertid för att snabbt gå igenom den nya traven mejl. Den hittades i en dator som använts av Clintons nära rådgivare Huma Abedin och hennes ex-make, tidigare kongresspolitikern Anthony Weiner som utreds av FBI misstänkt för att ha skickat sexuellt laddade sms till småflickor.

I det nya brevet skriver Comey att FBI gått igenom alla de nya mejlen och att granskningen inte ändrar FBI:s åsikt kring Clintons mejlutredning, att Clinton inte begått något brott, skriver bland andra CNN och Washington Post.

Om Comey hoppats att det nya brevet skulle få kritiken mot honom själv och FBI att klinga av så tog han dock fel. Politiska kommentatorer och demokrater frågar sig nu återigen varför det första brevet från en dryg vecka sedan överhuvudtaget skickades, om nu FBI hade möjlighet att hinna granska alla mejlen före valdagen. FBI, hävdar kritiker, borde ha följt de riktlinjer man har och hållit tyst om mejlfyndet tills det stod klart om de hade någon bäring på Clintons privata mejlserver.

Både Trump och Clinton kampanjar aggressivt de sista dagarna före valet på tisdag. Vid 15-tiden New York-tid var det oklart hur deras respektive kampanjer skulle hantera det nya brevet, bara timmar innan valet inleds. Donald Trump hade inte kommenterat saken på Twitter, tvärt emot hans vana.

Enligt Real Clear Politics genomsnitt av de senaste opinionsmätningarna leder Clinton nationellt med knappt 2 procentenheter. Det är svårt att avgöra huruvida det nya FBI-brevet hinner påverka opinionen på något väsentligt sätt före tisdag.

In this article