Här blir havet till en grön sörja

1952
1952

BULLERÖN — Här skapar algblomningen en grön sörja. Vattnen i östra, mellersta Stockholms skärgård är fulla av alger som inne i vikarna geggar ihop sig till en grötaktig välling, visar bilder som En Resande Reporters Äventyr inhämtat helgen 22-23 juli.

Alger vid Bullerö, Stockholms yttre mellersta skärgård, lördag 22 juli. Foto: Erik Bergin
Alger vid Bullerö, Stockholms yttre mellersta skärgård, lördag 22 juli. Foto: Erik Bergin

Bilderna är tagna vid Bullerön i yttre havsbandet i Stockholms mellersta skärgård, i höjd med Nämdö. Rapporter finns om att algerna sätter igen vattenfilter i fritidsbåtar och avhåller folk från att bada.

Att algerna kommit till Stockholm är föga förvånande – i veckor har lokalpressen söderut längs ostkusten rapporterat om blomningen. I fjol fanns algerna till september, enligt Kristianstadsbladet, och i år har för två veckor sedan dök en rapport upp från Kalmarsund.

Enligt SMHI är det för tillfället (23 juli) dock ingen risk för stor ytansamling längs den svenska östersjökusten. Att algerna driver in och samlas i enskilda vikar beror på den aktuella vindriktningen.

In this article